6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se fac banii din aer

Cum se fac banii din aer

Implementarea in spitale a unei tehnologii de producere a oxigenului medicinal este o afacere cu profit de miliarde, dar si cu timp indelungat de amortizare a investitiei.


Implementarea tehnologiilor noi, chiar daca este o afacere care implica riscuri mari, poate aduce profituri frumoase.


Oxigenul medicinal se produce prin instalatii speciale care separa acest compus din aer si il pompeaza in sistemele de ventilatie ale unui spital, având o puritate foarte mare, intre 96 si 99,5%.


Bazându-se pe studii de piata incepute inca din 1994, Microcomputer Service Craiova, care initial se axase pe calculatoare si retele de calculatoare, a investit in aparatura de furnizare a oxigenului medicinal, reusind ca in 2005 sa obtina un profit de peste 3,5 miliarde de lei vechi.


Ce presupune aceasta afacere si ce inseamna succesul in acest domeniu in care concureaza firme multinationale precum Linde Gaz România sau Messer, cu profituri anuale de peste 700 de miliarde de lei vechi? Constantin Mândruleanu, presedintele Microcomputer Service, explica: „Succesul in afaceri implica risc. Trebuie sa vii cu ceva nou, competitiv si la o calitate cât mai inalta. Firma este in curs de a obtine certificatul ISO 9001:2000, care atesta calitatea serviciilor prestate“.


Nu este o investitie pe termen scurt


Instalatiile de producere a oxigenului medicinal se importa din tari ca Danemarca, Germania sau Italia si au preturi care variaza intre 40 si 200 de mii de euro. Costurile de achizitie se amortizeaza in cinci ani. In functie de capacitate, o astfel de instalatie produce cinci pâna la 40 de metri cubi de oxigen medicinal pe ora, iar pretul de furnizare este intre 2.500 si 3.000 de lei vechi metrul cub de gaz.


Pretul scazut a facut, la nivelul Craiovei, ca unitati precum Spitalele nr. 1, nr. 2 sau CFR sa implementeze o astfel de tehnologie. La nivelul intregii tari, Microcomputer Service se lauda cu 30 de unitati spitalicesti care beneficiaza de acest serviciu.


Nimic nu este usor de la inceput. Investitia este mare, insa Constantin Mândruleanu este de parere ca merita, având in vedere profitul care se poate obtine. „Initial a fost nevoie sa ipotechez tot ce este pe firma si chiar si propria casa pentru a obtine credit de la banci. Acum vin ele la mine cu oferte la credite“, a declarat Mândruleanu.


Mergând tot pe ideea implementarii de noi tehnologii, proiectele de viitor implica investitii la fel de costisitoare, insa cu mare potential de profit: instalatii de cogenerare, care produc curent electric si caldura pe baza de gaz metan si care, in functie de marime, pot alimenta un cartier. Preturile unor astfel de cogeneratoare sunt mari, intre 500.000 si un milion de euro, insa curentul electric si caldura la preturi mai mici cu 30% le-ar garanta succesul, implicit profitul pentru firma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS