10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComisarii financiari, cu ochii in patru

Comisarii financiari, cu ochii in patru

Noile facturi fiscale realizate dupa cerintele UE nu mai sunt supravegheate de Imprimeria Nationala, iar obligatia de a semna si stampila facturile a disparut. Organele de control se tem ca noul sistem va spori tentativele de evaziune fiscala si isi vor intensifica verificarile.


Organele de control ale statului estimeaza ca numarul tentativelor de evaziune cu facturi fiscale va creste dupa ce, de la 1 ianuarie 2007, societatile comerciale nu mai sunt obligate sa foloseasca tipizate cu regim special tiparite sub supravegherea Imprimeriei Nationale.


„Vor fi mai multe tentative de evaziune fiscala ca pâna acum. Pârghiile noastre de control sunt intensificarea controalelor incrucisate si verificarea intregului lant de tranzactii. Se va pune accent pe utilizarea mijloacelor electronice de contorizare (casele fiscale de marcat)“, a declarat Dragos Ursulescu, comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj. Comisarii doljeni vor spori controalele atât in ce priveste facturarea, cât si decontarea intre agentii economici, pentru a limita proportiile evaziunii fiscale. Anul trecut, controalele acestora s-au soldat cu un prejudiciu estimat de 317 miliarde de lei vechi, amenzile aplicate firmelor care au incalcat legea ridicându-se la 45 de miliarde de lei vechi. Potrivit comisarului-sef Dragos Ursulescu, valoarea prejudiciului estimat constatat a crescut de trei ori fata de anul precedent. Institutia a facut 49 de sesizari penale pentru evaziune fiscala si a sesizat Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) in sapte cazuri. 63 de firme au avut activitatea suspendata in urma controalelor. Pâna la sfârsitul lui 2006, Imprimeria Nationala a detinut controlul asupra tiparirii facturilor fiscale, având dreptul sa autorizeze alte tipografii care sa realizeze aceasta activitate. Ministerul Finantelor Publice (MFP) monitoriza prin intermediul imprimeriei numarul facturilor emise la nivel national, precum si pe cel al firmelor care solicitau facturi fiscale. Informatiile privind facturile erau inscrise intr-o baza de date accesata de organele de control ale statului (inspectia fiscala, garda financiara, politia).


Tipizatele UE, in seama firmelor


Pâna la epuizarea stocurilor, tipizatele vechi vor putea fi folosite, insa cu anumite precizari.


Firmele trebuie sa completeze de mâna sau prin stampilare noul cod de TVA valabil de la data aderarii (RO in loc de R). Deducerea TVA este posibila numai daca factura contine informatiile cerute de noul Cod Fiscal, care prevede inscrierea unui numar mai mare de informatii decât pâna acum. Pe lânga data, denumire, adresa si codul unic de inregistrare, numar de ordine pentru identificarea in mod unic, valoarea bunurilor si a serviciilor si a TVA, noile facturi trebuie sa cuprinda si alte informatii, cum ar fi: codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale cumparatorului, respectiv furnizorului pentru achizitii si livrari intracomunitare, data incasarii unui avans, rabaturile, remizele si reducerile de pret si o referire la facturile emise anterior in cadrul aceleiasi operatiuni. Informatiile cele mai importante pentru controlul fiscal al operatiunilor, numerotarea si inserierea sunt decise intern de fiecare agent economic. Semnarea si stampilarea facturilor nu mai sunt nici ele obligatorii. O data cu facturile, de la 1 ianuarie nu mai au regim special o serie de alte 16 documente, cum ar fi unele tipuri de bilete de calatorie si bonuri cu valoare fixa, registre de chitantier pentru mandate postale, pentru incasarea taxelor postale, pentru obiectele de mesagerii etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS