19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaxa de inmatriculare a speriat clientii

Taxa de inmatriculare a speriat clientii

Discutiile privind taxa de prima inmatriculare nu influenteaza procesul inmatricularii in sine, ci doar sperie clientii dealerilor auto.


Taxa de prima inmatriculare, atât de controversata si discutata, loveste puternic firmele care au ca profil vânzarile auto. Scaderea drastica a numarului de masini vândute in luna curenta a determinat anumite firme sa isi formuleze strategii de vânzare neconventionale, in sensul ca la cumpararea unui automobil nou din import, clientul primeste o reducere echivalenta cu taxa de inmatriculare. S-a ajuns la o astfel de masura in urma constatarii ca in luna ianuarie s-au inregistrat vânzari cu 30% mai mici decât se preconizase.


„Ne sperie clientii. Jocul de cuvinte in genul uite taxa, nu e taxa, scade taxa, pe care il face legislativul si pe care il preia presa, nu face altceva decât sa ne sperie clientii“, a declarat Adrian Marasescu, directorul unei firme de profil din Craiova.


La politie, numai cu chitanta


Conform comisarului Constantin Coanda, seful Serviciului de Inmatriculari auto, nu pot exista dubii in ceea ce priveste aplicarea legii in vigoare. „Când omul prezinta chitanta de plata a taxei, discutam. Nu exista o chitanta, nu stam de vorba“. Valoarea taxei pentru prima inmatriculare nu are nici un fel de relevanta, chiar daca aceasta poate ajunge la 20 de milioane de lei vechi pentru un Cielo cumparat acum si neinmatriculat in tara, dupa cum a fost cazul unui craiovean, evocat de Constantin Coanda. Procentual, valoarea taxei de inmatriculare se situeaza in jurul a 30% din valoarea masinii, echivalentul taxelor vamale dupa legislatia veche.


In sprijinul celor care vor sa achizitioneze un automobil din import si nu stiu la ce valoare a taxei de inmatriculare sa se astepte, Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitie pe pagina sa de internet un calculator al taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule. Se iau in considerare tipul autoturismului sau autovehiculului, capacitatea cilindrica, norma de poluare (de la noneuro pâna la euro 4 sau motoare hibride) si vârsta autovehiculului. Adresa de internet directa catre calculatorul taxei speciale este http://www.mfinante.ro/taxa_auto.html.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS