16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDatorii imense, sechestre marunte

Datorii imense, sechestre marunte

Fiscul doljean scoate la licitatie bunuri sechestrate al caror pret de pornire inseamna, in bani vechi, 23 de miliarde de lei. Firmele executate au acumulat insa datorii catre stat in valoare de sute de miliarde de lei vechi.


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a reluat seria executarilor silite a firmelor care au datorii catre bugetul de stat. Pe 5 februarie, fiscul va scoate la licitatie bunuri mobile si imobile sechestrate de la debitori in valoare totala de 2,32 milioane de lei (23 de miliarde de lei vechi). Printre bunurile scoase la licitatie se numara masini electrice si strunguri ale debitoarei SC REUT SA Craiova, societate printre ai carei actionari se aflau, la un moment dat, SIF Oltenia si omul de afaceri Constantin Popeci. Acestea au o valoare de pornire de 463.000 de lei. Din lipsa de cumparatori, in cazul acestei societati se organizeaza deja a treia licitatie, astfel incât la evaluarea initiala bunurile valorau dublu, adica peste 900.000 de lei. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice (MFP), societatea are datorii cumulate catre bugetul de stat in valoare de 10,2 milioane de lei (102 miliarde de lei vechi).


Maruntisuri in contul unor datorii de miliarde


Alta societate aflata pe lista este GEASOL SA Craiova, de la care se vând doua instalatii de foraj, doua motocompresoare si un autoturism, bunuri având valoarea de pornire de circa 122.000 de lei, la jumatate, având in vedere ca si aici se organizeaza a treia licitatie. GEASOL are datorii totale la bugetul de stat in valoare de 1,6 milioane de lei (peste 16 miliarde de lei vechi). Alt exemplu este MAXITEC SRL Craiova, unde fiscul executa maruntisuri a caror valoare de pornire este de circa 95.000 de lei (aproximativ 950 de milioane de lei vechi).


Printre bunurile scoase la mezat se numara aparate de aer conditionat, birouri, o statie trafo, patru telefoane mobile etc. Potrivit MFP, societatea controlata de omul de afaceri Adrian Mititelu are datorii cumulate la stat de 25,5 milioane de lei, adica 255 de miliarde de lei vechi. MAXITEC SRL, de fapt, noua societate cu aceasta denumire a preluat prin fuziune in martie 2005 alta cu nume similar, capatând un nou Cod Unic de Inregistrare (CUI).


Cea mai mare valoare de pornire o are insa un bun apartinând Fundatiei pentru Tineret Craiova, constând intr-un teren cu suprafata de 2.209 metri patrati, amplasat pe str. Nicolae Titulescu nr. 2. Terenul a fost evaluat 1,15 milioane de lei (11,58 miliarde de lei vechi).


Silviu Dumitru, directorul executiv al DGFP Dolj, a spus ca „toti datornicii vor fi executati, indiferent cum se numeste firma“, evitând sa comenteze faptul ca valoarea bunurilor sechestrate este cu mult mai mica decât cea a datoriilor la stat. De obicei, firmele care acumuleaza mari datorii nu mai au aproape nimic executabil in patrimoniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS