15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriActivitatile sezoniere „lovesc“ in rata somajului

Activitatile sezoniere „lovesc“ in rata somajului

Cu toate ca am avut parte de vreme calda, specifica primaverii, activitatile sezoniere au fost intrerupte. In ultima parte a anului 2006, rata somajului a inregistrat, ca si in anii trecuti, o tendinta de usoara crestere.


Anul trecut, rata somajului in Dolj a avut o evolutie destul de oscilanta. Daca in luna februarie a cunoscut o usoara scadere fata de luna precedenta – atingând pragul minim al ratei somajului din 2006 (6,1%), luna martie a venit cu o crestere de un procent. In mai a revenit insa sub pragul de 7%, pe care nu l-a mai depasit pâna la sfârsitul anului. Reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj au spus ca scaderea numarului de someri fata de lunile reci s-a datorat in principal faptului ca multi someri s-au incadrat in munca in activitati preponderent sezoniere. „Pe perioada de iarna, rata somajului e in general mai mare deoarece multe persoane lucreaza in domenii care nu permit continuarea activitatii pe perioada rece (constructii, agricultura)“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executiva a AJOFM Dolj.


Rata somajului a avut o usoara crestere spre finalul anului


Potrivit statisticilor, in a doua jumatate a anului 2006, rata somajului a cunoscut o tendinta de usoara crestere. „In 2006, rata medie a somajului din judet a fost de aproximativ 6,6%. In a doua jumatate a anului trecut, rata somajului a avut o usoara crestere spre finalul anului datorata intreruperii activitatii sezoniere“, a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvânt al AJOFM Dolj. Potrivit acesteia, este destul de greu de facut o comparatie intre evolutia ratei somajului in 2006 fata de 2005, in primul rând din cauza imprevizibilitatii pietei muncii. „Exista fluctuatii permanente de personal pe piata muncii, datorate atât noilor absolventi, cât si persoanelor care ies la pensie sau care pleaca la munca in strainatate, astfel ca e destul de greu sa facem o comparatie intre modul in care a evoluat rata somajului in 2006 fata de anul precedent“, a spus Nicolaescu.


19.000 de doljeni isi cauta un loc de munca


Potrivit statisticilor, rata somajului in Dolj a ajuns in decembrie 2006 la o valoare de 6,9%, cu 0,5 procente mai mare decât in luna ianuarie a aceluiasi an. La sfârsitul lunii decembrie, in evidentele AJOFM Dolj erau inregistrate peste 19.000 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Dintre acestea, aproape 40% sunt femei. „Dintre cei 19.598 de doljeni aflati in cautarea unui loc de munca, peste 6.500 sunt persoane indemnizate (aproximativ 33%), din care aproape 600 (peste 9%) au studii superioare, iar aproximativ 1.800 au studii medii (cam 28,5%)“, a adaugat Laura Nicolaescu. Potrivit acesteia, dintre persoanele neindemnizabile, 1,4% au studii superioare, iar peste 11,6% au studii medii.


Rata somajului in 2006


ianuarie – 6,4%


februarie – 6,1%


martie – 7,1%


aprilie – 7,1%


mai – 6,3%


iunie – 6,6%


iulie – 6,5%


august – 6,7%


septembrie – 6,8%


octombrie – 6,6 %


noiembrie – 6,7%


decembrie – 6,9%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS