14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrusourile pentru bebelusi intârzie

Trusourile pentru bebelusi intârzie

Chiar daca inceputul anului se anunta promitator pentru proaspetele mamici, vehiculându-se ideea ca pentru bebelusii lor, la externare, vor primi cadou scutece, hainute si lapte, toate in valoare de 1.500.000 de lei vechi, femeile se pare ca mai au câteva luni de asteptat pâna când legea va intra in vigoare.


Hainute, lenjerie, produse de ingrijire, scutece sunt doar o parte din cadourile promise femeilor care urma sa devina mame o data cu 1 ianuarie 2007, data de la care se stipula ca legea „trusoului“ va intra in vigoare. Desi actul parea extrem de simplu si clar, pâna in prezent reprezentantii principalelor institutii locale nu au fost informati despre prevederile legislative.


Bebelusii mai au de asteptat


Legea nr. 482 din 19 decembrie 2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti specifica faptul ca acest „dar“ se acorda o singura data, la iesirea din maternitate, fiecarui bebelus. Autoritatile locale urma sa se ocupe de cumpararea produselor, de transportul si de distributia trusourilor, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului sa monitorizeze si sa evalueze aplicarea prevederilor legii. In plus, pentru ducerea la indeplinire a prezentei legi urmeaza sa fie constituita, la nivelul judetului, o comisie care are obligatia sa urmareasca si sa verifice buna desfasurare a procesului de aprovizionare si conditiile igienico-sanitare privind distributia catre parinti a „cosului“ pentru bebelus. Reprezentantii Primariei Craiova au aflat despre aceasta lege, insa au mentionat ca atributiile ducerii la indeplinire a prevederilor nu intra in sarcina lor, banii pentru achizitionarea trusoului pentru bebelusi fiind distribuiti de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. „Desi se stipuleaza ca legea a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, nici pâna in prezent nu au aparut normele metodologice. Este posibil ca acestea sa apara in 90 de zile, astfel, probabil din luna aprilie, mamicile vor intra in posesia darurilor pentru bebelusii lor. In prezent, autoritatea locala acorda oricarei familii in momentul in care aduce pe lume un copil o indemnizatie de nastere in valoare de 1.950.000 de lei“, a precizat Carmen Licu, purtator de cuvânt al Primariei Craiova.


„Scutecele, hainutele ar fi de un real ajutor…“


Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au mentionat ca trusourile pentru bebelusi ar fi binevenite, mai ales ca in Craiova numarul familiilor sarace este foarte mare. Din lipsa banilor, de multe ori se ajunge la abandon. Bebelusii sunt parasiti din primele zile de viata. „Scutecele, hainutele ar fi de un real ajutor pentru orice familie care aduce pe lume un copil, mai ales când aceasta este una cu greutati financiare. Acest dar poate reprezenta un real stimulent, chiar daca valoarea nu este foarte mare“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


Raportari semestriale


Legea stipuleaza ca primarii au obligatia sa comunice semestrial, pâna la data de 20 a lunii urmatoare expirarii semestrului, Autoritatii Nationale pentru Protectia si Drepturile Copiilor datele privind numarul copiilor beneficiari si sumele platite cu acest titlu. Valoarea in lei a trusoului va fi actualizata si indexata anual, prin hotarâre a guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU