20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudentii craioveni nu invata pe credit

Studentii craioveni nu invata pe credit

Creditele pentru studii oferite de bancile comerciale din Banie ramân pentru moment doar o strategie de marketing pentru ca studentii nu se inghesuie sa ia de la banca bani pentru facultate. Mare succes printre tineri par sa aiba creditele de consum.


Tinerii care vor sa ajunga studenti, dar nu au bani pot sa ia credite de studii de la bancile comerciale care ofera acest tip de imprumut. Cu toate ca in alte orase sute de studenti se imprumuta la banca pentru a-si plati taxele de studii, tinerii craioveni prefera sa ia bani de la parinti sau sa faca scoala pe banii lor, iar de la banca se imprumuta atunci când au nevoie de aparatura electronica. BRD ofera studentilor craioveni doua tipuri de credite, unul de consum si unul pentru studiile postuniversitare. Daca de creditul de studii absolventii craioveni nu prea sunt interesati, cel de consum le ofera posibilitatea sa isi cumpere produsele de care au nevoie. „Prin Creditul 10, care are si o dobânda avantajoasa de 9,9%, tinerii craioveni isi cumpara calculatoare, combine muzicale, DVD-uri, lucruri care le fac mai placuta viata de student. Prin acest credit de minimum doi ani si maximum cinci, studentii pot sa obtina bani fara o destinatie clara, valoarea acestui credit fiind intre 500 si 1.000 de euro“, a explicat un oficial al BRD, sucursala Craiova. Potrivit acestuia, de acest credit pot beneficia numai studentii din ultimii doi ani de studiu care urmeaza cursurile la zi ale unei facultati sau studentii care au optat pentru continuare de studii. Pentru Creditul 10, tânarul trebuie sa prezinte la BRD adeverinta de student si adeverinta de salariat a parintilor sau a rudelor de pâna la gradul IV, care trebuie sa aiba aceeasi adresa cu solicitantul.


Credit pentru master, pe nevazute


Studentii craioveni care au terminat studiile universitare si au fost admisi la studii postuniversitare pot opta pentru creditul „Student Plus“ cuprins intre 250 si 10 mii de euro, pe o perioada de pâna la cinci ani. Pentru acest credit au optat insa foarte putini absolventi, pentru ca, potrivit oficialului BRD, fiind un credit cu destinatie, solicitantii nu vad banii. Acestia se vireaza direct in contul facultatii unde studentul a fost admis pentru programul de studii. Si HVB Bank a lansat un credit de minimum 3.000 de euro, destinat finantarii studiilor. Acesta poate fi contractat numai daca studentii cer ajutorul familiei ale carei venituri trebuie sa fie de 600 de lei lunar. Pentru aceasta este nevoie de ipoteca pe imobil, iar creditul nu poate depasi 75% din valoarea acestuia. In plus, solicitantul va trebui sa prezinte bancii si o scrisoare de acceptare din partea universitatii in care sa mentioneze valoarea taxei, bursa si durata studiilor si contul bancar al institutiei.


Credite pentru burse in strainatate


Tinerii craioveni nu sunt interesati nici de creditele pentru bursele de studii in strainatate pe care le obtin. Desi scopul creditului este de a acoperi cheltuielile de drum si de intretinere sau plata studiilor, Doru Patrascu, directorul Bancii Transilvania, sucursala Craiova, considera ca acest tip de credit nu a fost promovat in rândul studentilor craioveni: „Nu prea am semnat dosare pentru credite pentru burse de studii pentru ca studentii merg prin programele universitatii, iar restul cheltuielilor le sunt asigurate de familie. Studentii vin, in general, la noi pentru eliberare de card, dar cred ca ar trebui sa incepem o campanie de mediatizare a acestui tip de credit pentru ca nu toti studentii care obtin burse in strainatate isi pot permite sa suporte celelalte cheltuieli“. Pentru a lua un credit pentru burse in strainatate de la doua- trei mii de euro, pâna la 10, 20 de mii pentru burse in SUA, tinerii craioveni nu trebuie sa prezinte bancii decât actele doveditoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII