17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOpt firme cumpara energie electrica de la CE Turceni si Rovinari

Opt firme cumpara energie electrica de la CE Turceni si Rovinari

Complexurile Energetice Rovinari si Turceni au prelungit pentru acest an contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice cu opt firme, care au fost implicate in scandalul „energia“. Conducerile celor doua complexuri spun ca societatile au acceptat noile preturi la energie, care au fost majorate la acelasi nivel cu cel de pe piata libera.


Complexul Energetic (CE) Turceni a prelungit, pâna la sfârsitul acestui an, contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice cu societatile ENERGY HOLDING, BENY ALEX, EURO-PEC si GEVCO. „Societatile au acceptat pretul de pe PPCB (Piata Contractelor Bilaterale – n.r.) si le-au fost prelungite contractele. Aceste contracte se vor incheia la 31 decembrie 2007. Energia produsa de CE Turceni va fi livrata in rest pe PPCB si pe Piata Reglementata“, a spus Dumitru Ilinca, directorul CE Turceni. Potrivit acestuia, Termocentrala Turceni va produce in acest an aproximativ sapte milioane MGW-h, mai mult decât anul trecut.


Si conducerea CE Rovinari a hotarât sa continue anul acesta furnizarea energiei electrice tot pentru patru firme: ROMELECTRO, ENERGY HOLDING, ARELCO si ELECTRICA. Ion Dondera, directorul CE Rovinari, a precizat ca pretul la care se furnizeaza energie catre aceste societati este de 150 RON/MGW-ora.


Firme cu „proptele“ importante


Majoritatea societatilor care cumpara in continuare energie electrica de la cele doua complexuri energetice au fost implicate in scandalul „energia“. Firmele au fost acuzate ca achizitioneaza energie de la cele doua termocentrale la un pret mic si o revând apoi la un pret mult mai mare la societati de stat. De asemenea, mai multi oameni politici au fost acuzati ca fac presiuni pentru ca aceste societati sa aiba acces la energia ieftina.


Firma Beny Alex este detinuta de Vasile Tântas, un apropiat al deputatului democrat Ioan Oltean. Acesta a fost acuzat de fostul ministru al economiei, Codrut Seres, ca ar fi facut presiuni asupra lui pentru a favoriza aceasta firma. Societatea ENERGY HOLDING este un sponsor de nadejde al clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, condus de liderul sindical Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia si Centralei Nationale Miniere din România.


CE Rovinari va produce mai putina energie


CE Rovinari va produce in 2007 mai putina energie electrica decât anul trecut. Ion Dondera a precizat ca productia estimata pentru acest an va fi de 5,7 milioane de MGW-h. Aceasta scadere a productiei se va inregistra ca urmare a intrarii in reparatii si reabilitare a doua blocuri energetice. Potrivit lui Dondera, blocul energetic 4 va intra in reparatii incepând cu 1 aprilie, urmând ca, dupa finalizarea lucrarilor, sa intre intr-un proces de modernizare, care va consta si in montarea unei instalatii de desulfurare, pentru a raspunde astfel cerintelor solicitate de Uniunea Europeana. Acest grup de producere a energiei va fi scos din functiune, pentru a intra in reabilitare in luna septembrie. Ion Dondera a precizat ca blocul energetic va fi repus in functiune in anul 2009, urmând ca, pâna in anul 2014, toate grupurile energetice sa fie modernizate si dotate cu instalatii de desulfurare. Directorul CE Rovinari a precizat ca pentru reabilitarea unui bloc energetic se vor cheltui 40 – 50 de milioane de euro.


In acest an urmeaza sa se stabileasca institutia financiara care va acorda un imprumut pentru realizarea investitiei, dar se va organiza si licitatia internationala pentru desemnarea firmei care se va ocupa de executarea lucrarilor de modernizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU