Dupa ce ca au parte de o munca destul de grea, producatorii de materiale funerare si antreprenorii de pompe funebre se confrunta cu o serie de probleme. Majoritatea acestora sunt cauzate de lipsa unei legislatii specifice.
Problemele cu care se confrunta firmele ce activeaza in domeniul pompelor funebre au fost dezbatute sâmbata, la Craiova, in cadrul adunarii generale a Asociatiei Producatorilor de Materiale Funerare si Antreprenorilor de Pompe Funebre (APF). La intâlnire au participat atât producatori de obiecte funerare, cât si antreprenori de pompe funebre din toata tara (Craiova, Arad, Drobeta Turnu Severin, Bucuresti, Sibiu, Alexandria, Pitesti, Gherla, Bolintin Deal). „Aceasta este prima intâlnire de când s-a infiintat APF (in 2005). Incercam sa unim atât producatorii de obiecte funerare, cât si prestatorii de servicii funerare. In plus, incercam sa sensibilizam autoritatile locale si centrale sa stabileasca niste criterii dupa care sa lucram si care sa duca la cresterea seriozitatii firmelor ce trebuie sa garanteze o anumita continuitate. O firma deschisa nonstop, asta e adevarata putere de cotare a unei firme“, a declarat Ioan Ciocea, presedintele APF.
Problemele cu care se confrunta antreprenorii de pompe funebre
Marea problema cu care se confrunta firmele ce isi desfasoara activitatea in acest domeniu este lipsa unei legislatii bine puse la punct. „In primul rând, nu exista o legislatie care sa reglementeze productia de obiecte funerare si prestarea serviciilor in domeniu. Ca urmare a lipsei legislatiei, acest tip de activitate este facuta de tot felul de amatori“, a spus presedintele APF. Potrivit acestuia, lipsa unei legislatii permite evaziunea fiscala si determina anumite firme sa nu respecte niste standarde, lucru care atrage dupa sine existenta unor servicii de proasta calitate pe piata. La acestea se adauga existenta unei concurente neloiale (persoane care lucreaza in morga si care au deschise astfel de firme). „Majoritatea nu au gândirea de breasla. Noi facem insa parte din breasla asta si trebuie sa indeplinim niste criterii“, a adaugat Ioan Ciocea.
O afacere rentabila
Pentru ca se adreseaza persoanelor aflate intr-un moment de mare tristete din viata, munca in domeniul funerar nu este tocmai usoara. „E o meserie foarte grea pentru ca activitatea de pompe funebre implica sa discuti cu omul când se afla intr-o situatie nefericita si intr-o stare sufleteasca deosebita“, a afirmat Ioan Ciocea. Potrivit acestuia, in Craiova sunt noua firme care desfasoara activitati funerare (partiale sau integrale).
Specialistii sustin ca, pentru a avea succes in acest domeniu, e nevoie de foarte multa seriozitate si implicare. In ceea ce priveste clientii, acestia nu sunt foarte greu de gasit, mai ales ca decesul este un moment inevitabil in viata oricarei persoane. „E o afacere rentabila. Nu e insa o afacere mare, ci una constanta, pe care trebuie sa o faci cu multa responsabilitate“, a spus Ioan Ciocea. De exemplu, un sofer de „dric“ nu are nevoie de cunostinte deosebite, dar trebuie sa respecte anumite reguli. Brancardierul, la rândul sau, trebuie sa respecte anumite reguli (sa nu zgâltâie sau sa rastoarne sicriul cu defunctul). „Daca aceste reguli se completeaza cu niste uniforme, iar daca brancardierii merg in acelasi pas e o forma de respect“, a mai spus Ciocea.