14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa faci bani din agricultura

Cum sa faci bani din agricultura

Cu toate ca multe persoane considera ca investitia in agricultura este destul de riscanta, in unele cazuri poate oferi multe satisfactii. Curajosii din Dolj demonstreaza ca o agricultura facuta dupa reguli si tehnologii adecvate, la care se adauga conditii meteorologice prielnice, poate aduce profit.


Una dintre societatile doljene care a riscat si a investit in agricultura este SC Bobivon Agro SRL Dranic, o societate care si-a inceput activitatea in 1994 ca prestator de servicii agricole. Investitia initiala, de aproximativ 60 de milioane de lei (bani obtinuti prin credit bancar), a constat in achizitionarea a doua tractoare si o combina (in timp, parcul de masini si utilaje s-a marit la sase tractoare si doua combine, plus utilajele aferente). Dupa patru ani de la infiintare, domeniul prestarilor de servicii in agricultura nu a mai fost o afacere profitabila, astfel ca directorul societatii s-a reorientat catre alta afacere, tot in domeniul agriculturii.


„Ne-am gândit sa luam teren in arenda. Am inceput cu o suprafata mica, de 50-60 de hectare, pe care am marit-o an de an, astfel ca in acest moment avem luata in arenda o suprafata de teren de aproximativ 800 de hectare“, a declarat Bogdan Iubis, administratorul afacerii ce se vrea a fi mai mult una de familie.


Agricultura poate aduce profit si de 20%


De la cele 60 de milioane investite initial, societatea a ajuns, in 2005, la o cifra de afaceri anuala de aproximativ 3,5-4 miliarde de lei, din care aproximativ 20% profit. Reprezentantii societatii admit insa ca nu toti anii sunt la fel de buni. „Am avut si perioade grele, cum a fost, de exemplu, seceta din 2001-2002. A fost o perioada in care am iesit pe pierdere“, a spus Bogdan Iubis, care a precizat ca societatea a plecat de jos, dar s-a dezvoltat facând pasi mici si desi. Administratorul firmei a confirmat, la rândul sau, ca afacerile in agricultura sunt destul de riscante, mai ales ca depinzi foarte mult (80%) de factorii climaterici.


Secretul succesului afacerii in agricultura


Totusi, conditiile meteorologice prielnice nu sunt singurele „ingrediente“ care garanteaza succesul intr-o astfel de afacere. „E nevoie de foarte multa munca (program de lucru de la ora 6.00 la 12.00-1.00 noaptea), de pasiune si devotament (in agricultura nu ai concediu – vara, cel putin, e exclus). In plus, e nevoie de investitii periodice in utilaje – cam o data la trei ani“, a spus Bogdan Iubis. Secretul unei afaceri de succes in acest domeniu consta si in alegerea culturilor potrivite. Anul acesta, SC Bobivon Agro SRL Dranic a cultivat rapita, orzoaica de bere, grâu, floarea-soarelui si porumb. „Tinem cont atât de rotatia permanenta a culturilor, cât si de profitabilitatea anumitor culturi din anii precedenti“, a mai spus Iubis. In primavara asta, de exemplu, foarte profitabila a fost orzoaica de primavara, spre deosebire de floarea-soarelui care a fost profitabila anul trecut, insa nu si anul acesta. Subventiile acordate de stat sunt, la rândul lor, indispensabile in agricultura, ca si studiile de specialitate si angajatii cu experienta. Si lista „secretelor“ care constribuie la succesul afacerilor in agricultura nu se opreste aici. „E nevoie de multa seriozitate in relatia cu oamenii de la care iei terenul in arenda. Când am inceput afacerea noi am avut avantajul ca am avut bunicii din localitate si, astfel, proprietarii de teren au fost destul de receptivi. Cei care au dat in arenda terenul la inceput il dau si la ora actuala“, a afirmat Iubis. In ceea ce priveste accesarea fondurilor SAPARD, se pare ca reprezentantii firmei s-au gândit cam târziu si, „ajutati“ de birocratia excesiva, au ratat sansa. Spun insa ca asteapta fondurile de postaderare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS