10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii, speriati ca UE ii va schimba

Craiovenii, speriati ca UE ii va schimba

Desi tara noastra a fost considerata pregatita pentru aderare la Uniunea Europeana (UE) pe 1 ianuarie 2007, atât craiovenii, cât si oficialitatile si reprezentantii principalelor institutii sustin ca România mai are multe probleme de rezolvat.


Au trecut doar câteva zile de când presedintele Comisiei Europene si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, au confirmat in fata europarlamentarilor aderarea României si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Inspectori, comisari, oameni simpli, toti au câte un cuvânt important de spus despre aderarea României la UE. Pentru multi dintre craioveni, aceasta aderare va fi urmata de „noi reguli impuse, schimbarea mentalitatilor, de la lucruri marunte, ce tin de traditii si obiceiuri, pâna la modul de viata in general“.


ITM si-a facut temele


Silviu Cotiga, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, a marturisit ca institutia pe care o conduce s-a aliniat deja, atât in ceea ce priveste conditiile de sanatate in munca, cât si relatiile de munca, la cerintele UE, dar ca exista in continuare probleme, pe care incearca sa le stopeze. „O problema grava cu care ne confruntam in judetul Dolj, cu care insa se confrunta si oficialitatile din tari foarte dezvoltate (din Canada pâna in Noua Zeelanda), este cea a muncii fara forme legale. De la acest fenomen pleaca toate problemele din societatea actuala, efectele le simtim cu totii. Banii pentru asigurarile de sanatate nu sunt virati, din acest motiv fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, vom avea de suferit. Alta problema majora pe care incercam sa o stopam este aceea ca multi dintre craioveni figureaza ca fiind angajati pe salariul minim pe economie, in realitate primind sume mult mai mari, bani «la negru» pe care nu intelegem de unde angajatorii ii scot. Inspectoratul Teritorial de Munca si implicit noi, toti angajatii acestei institutii, consideram ca ne-am facut temele pentru aderare“, a precizat Silviu Cotiga. In plus, conform celor mentionate de acesta, si noul Cod al Muncii a fost implementat tot conform cerintelor europene.


„Integrarea inseamna munca“


Aceeasi parere ca institutia pe care o conduce s-a aliniat deja normelor europene o are si comisarul Georgel Enescu, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Dolj: „Inspectoratul de Politie Judetean se va integra 100% in Europa. Ne aflam deja intr-un stadiu inaintat de modernizare, suntem bine vazuti dincolo de granitele tarii pentru realizarile noastre. Oamenii ar trebui insa sa inteleaga ca integrarea inseamna munca, sa nu creada ca, dupa 1 ianuarie 2007, toate vor veni gratis! Integrarea inseamna responsabilitate mai mare, alinierea tarii noastre la nivelul de trai al celorlalte…“. Comisarul Nicusor Badea, adjunctul sefului IPJ Dolj, a adaugat ca perioada de inceput a integrarii tarii noastre in UE nu va fi deloc usoara, va fi nevoie de foarte multa munca si responsabilizarea oamenilor.


Scolile au nevoie de dotari


Nici reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu se lasa mai prejos când vine vorba de realizari, considerând ca „invatamântul a fost printre primele domenii care au reusit sa mearga spre standarde europene“. Potrivit acestora, aria curriculara este adaptata invatamântului european. „Multi dintre directorii unitatilor scolare au facut stagii de pregatire sau masterate pentru accesarea fondurilor structurale. Scolile doljene, si nu numai, au nevoie in continuare de dotari atât materiale, cât si curriculare. Trebuie sa incercam ca tot ceea ce se invata in scoli sa corespunda cerintelor pietei muncii. Pe viitor am avea mare nevoie de sprijinul agentilor economici, pentru ca elevii nostri sa aiba posibilitatea sa efectueze practica“, a spus Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj.


„Traditiile vor fi «imblânzite»“


De cealalta parte a „baricadei“ se situeaza oamenii simpli, craiovenii, care zilnic se lovesc de probleme majore, carora le este „inchisa câte o usa in nas“, care traiesc din salarii sau pensii mizere. 26 septembrie, zi considerata istorica, deoarece tara noastra, alaturi de vecinii bulgari, a primit confirmarea ca va adera la UE in doar câteva luni, pentru multi craioveni nu reprezinta nimic concret. „S-a tot vorbit despre aceasta aderare, insa din câte am inteles noi, Europa nu isi doreste decât sa ne schimbe… Atâta timp cât nu avem locuri de munca, cât primim pensii mizere din care trebuie sa traim lunar, când preturile se majoreaza de la o luna la alta, ce sa asteptam noi bun de la aceasta integrare? Preturile s-au aliniat la cele din Europa, dar veniturile noastre au ramas aceleasi. Ce pot sa sper când la colturile strazii intâlnesti cersetori care se cearta pentru locul unde sa-si plânga suferinta, când exista oameni care nu au deasupra un acoperis? Am auzit ca pâna si traditiile ne vor fi «imblânzite», porcul de Craciun trebuie sacrificat conform standardelor europene, tuica trebuie facuta doar de specialisti, vinul atent scurs din vita nobila…“, a spus Stefan Prodea, craiovean.


Alti craioveni sunt ceva mai increzatori ca Europa ne va schimba, va aduce un nivel de trai mai ridicat. „Va fi mult mai bine… Asa am auzit pe toata lumea! Salariile si pensiile se vor mari, vor exista sanse pentru copiii nostri“, a spus Ionel Dumitrascu, muncitor din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS