16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreturile legumelor au intrat la apa

Preturile legumelor au intrat la apa

Anul trecut a fost de cosmar pentru agricultorii autohtoni. Ploile, grindina si inundatiile au afectat culturile, iar cumparatorii au asistat neputinciosi la cresterea preturilor. Anul acesta, spre norocul craiovenilor, preturile la legume sunt mult mai mici.


Ardeii, castraveciorii, vinetele, varza, toate fac casa buna cu camarile gospodinelor. In aceasta perioada, pietele craiovene sunt doldora de legume de sezon. Nici musteriii nu se lasa mai prejos si se ingramadesc printre tarabe, in cautarea unor produse bune, la pret convenabil. „Nu pot sa nu fac pregatiri pentru iarna. Cu toate ca gasim si in comert, muraturile si zacusca nu au acelasi gust precum cele pregatite in casa. Incerc sa cumpar legume cât mai ieftine si cât mai bune“, a spus Ofelia Marinica, o gospodina care nu a lasat nici macar un an din ultimii 30 sa-i scape fara sa prepare conserve de iarna dupa retetele unei bunici.


Anul acesta, gospodinele au insa parte de o mare surpriza din partea comerciantilor si producatorilor de legume, care vând aceste produse la preturi mult mai mici decât anul precedent. „Fata de anul trecut, gogosarii s-au mai ieftinit. Astfel, daca anul trecut preturile variau intre 2,5 – 3 RON/kg, acum gogosarii se vând cu 1,3 – 1,5 RON/kg“, a declarat George Trican, patronul unei firme care comercializeaza legume. In plus, preturile unor legume scad de la o saptamâna la alta. „Fata de saptamâna trecuta preturile s-au ieftinit de la 0,8 – 1 RON/kg, la 0,6 – 0,7 RON/kg“, a spus Ionica Simion, producator autohton de legume.


Fructele sunt la mare pret in Craiova


Daca la legume pretul este intr-o usoara scadere, nu acelasi lucru se poate spune despre fructe, al caror pret este in crestere de câteva zile. „Fructele au inceput sa se scumpeasca. De o saptamâna le achizitionam din angrouri la preturi mai mari decât inainte“, a spus Harca Oprica, patroana unei firme care comercializeaza fructe. Adaosul din preturile din angrouri se regaseste si in preturile din piata. Astfel, daca saptamâna trecuta nectarinele, de exemplu, se vindeau cu 3,5 – 4 RON/kg, ieri se vindeau cu 5 – 5,5 RON/kg.


Pretul a crescut si la fructele autohtone. „La lubenita asta e a treia zi de când a crescut pretul. Acest lucru se datoreaza faptului ca e prea putina pe piata“, a afirmat Victoria P., producator de legume din judet.


Preturile practicate la legume si fructe


Ardei: 1,3 – 1,5 RON/kg


Rosii: 0,3 – 0,7 RON/kg


Vinete: 0,6 – 0,7 RON/kg


Castraveti: 1,2 – 1,3 RON/kg


Varza: 0,7 – 0,8 RON/kg


Struguri de import: 3 RON/kg


Struguri autohtoni: 2 RON/kg


Lamâi: 3,5 RON/kg


Portocale: 4,5 – 5 RON/kg


Banane: 2,8 – 3,5 RON/kg


Prune: 0,7 – 0,8 RON/kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS