11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondurile UE intimideaza patronii români

Fondurile UE intimideaza patronii români

Potrivit unui studiu, trei din patru firme nu acceseaza fonduri nerambursabile europene. Printre explicatii: lipsa de informare si birocratia excesiva. Specialistii se tem ca milioane de euro vor ramâne necheltuite dupa aderare.


Un studiu realizat recent de Grupul de Economie Aplicata (GEA) arata ca majoritatea patronilor români nu apeleaza la fondurile nerambursabile puse la dispozitie de UE pentru a-si extinde si dezvolta afacerile. Potrivit studiului, trei din patru firme românesti nu acceseaza aceste fonduri. Rezultatele sunt puse, in principal, pe seama mentalitatii invechite si a comoditatii patronilor români. Explicatiile sunt insa complexe. Necunoasterea, lipsa de interes si orientarea spre profitul pe termen scurt, fara planuri de dezvoltare, sunt doar câteva dintre cauze.


„Fondurile de preaderare s-au cam terminat. O sa fie disponibile, o data cu integrarea, fondurile structurale. Este vorba de 600 de milioane de euro pentru capitolul de concurenta. In ceea ce priveste situatia accesarii fondurilor europene, doua cred eu ca sunt motivele pentru care acestea nu se obtin. In primul rând, multi dintre patroni nu stiu fie de existenta anumitor programe, fie care sunt pasii care trebuie parcursi. Asta, desi ar avea foarte mare nevoie de acesti bani. In al doilea rând, multi intâmpina dificultati in ceea ce priveste formalitatile. Este multa birocratie, unii aici se impiedica“, a precizat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).


Concurenta mica, succes garantat


Studiul realizat de GEA mai arata ca rata de succes a celor care apeleaza la aceste fonduri este insa destul de mare: 87%. Când aplicatiile sunt facute, noua din zece cazuri sunt transformate in proiecte finantabile. Rata mare a succesului ar putea fi explicata insa si prin concurenta mica intre proiecte. In timp ce specialistii se tem ca milioane de euro vor ramâne necheltuite dupa aderare, autoritatile sunt de parere ca lucrurile incep sa se puna in miscare. Conform acestora, in tarile care au aderat la UE in 2004, gradul de absorbtie a acestor fonduri a fost de 70-80%. România nu este insa la acest nivel si, probabil, in primul an sau in urmatorii doi va ajunge mai greu la aceste procente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS