Acasă Bani & Afaceri Negocierea, proces obligatoriu al tranzactiilor imobiliare

Negocierea, proces obligatoriu al tranzactiilor imobiliare

-

Faptul ca in Craiova, ca si in celelalte orase din tara, cererea de locuinte depaseste cu mult oferta este un lucru binecunoscut. Cine sunt vânzatorii si cumparatorii de imobile din Dolj si ce-i caracterizeaza, ne spun specialistii.


Atât vânzatorul, cât si cumparatorul de imobile sunt oameni constienti de faptul ca bunul tranzactionat are valoare in timp. Si cum tranzactia trebuie sa fie in avantajul ambelor parti, negocierea este un proces indispensabil. „Foarte rar se poate face o tranzactie pornind de la un pret fix. Cumparatorul porneste de la ideea ca pretul apartamentului se negociaza. Vânzatorul, la rândul sau, cere un pret mai mare pentru ca, in urma negocierii, sa poata obtine pretul dorit“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. De fapt, ambele parti stiu exact ce vor – vânzatorul stie exact cât vrea pe imobil, iar cumparatorul stie cât isi permite sa ofere (nu mai e dispus sa plateasca preturile ridicate cerute pentru apartamentele vechi).


Cine vinde imobile si de ce?


Lasând la o parte agentiile imobiliare, care au dezvoltat o afacere din intermedierea de tranzactii, cele mai multe persoane fizice care vând locuinte o fac din diverse motive. „Exista foarte putini speculanti in rândul celor care vând apartamente“, a spus Valeriu Onescu, directorul general al agentiei RAI Imobiliare. De fapt, potrivit specialistilor, jumatate din cei care vând o fac pentru a-si cumpara o locuinta mai mica, unul din motive fiind acela ca au datorii foarte mari. „In general, vând pensionarii care au o locuinta la un etaj superior, pentru a achizitiona una la un etaj inferior“, a spus Niculina Otovescu. Alta categorie a vânzatorilor este a acelora care vând o locuinta cu o suprafata si un confort mai mici, pentru a achizitiona una cu o suprafata si un confort mai mari. „Este vorba, in general, de tineri care vor o locuinta mai buna. Cei mai multi dintre acestia trebuie sa faca un imprumut bancar pentru a-si implini visul“, a adaugat Otovescu.


Apartamentul ca investitie


Potrivit specialistilor din domeniu, in ultima perioada se observa o tendinta a oltenilor de a vedea in apartamentul cumparat o investitie si nu o simpla locuinta. „Daca in 2002, 2003 craiovenii cumparau apartamente pentru a avea unde sa locuiasca, in ultimul an, numarul celor ce vad apartamentele ca o investitie a crescut simtitor, ajungând la 50%“, a declarat Valeriu Onescu, directorul general al agentiei RAI Imobiliare. Cei mai multi investitori vin din rândul persoanelor care muncesc in strainatate si cauta locuinte in zone centrale si ultracentrale – centru, Brazda, Rovine. O tendinta clara a cumparatorilor olteni este aceea de a se orienta catre locuinte noi, cu finisaje interioare de calitate, cu spatii de parcare, parcuri, terenuri de joaca si supermarket in apropiere.


„Persoanele din mediul rural cumpara garsoniere sau apartamente mici“


Cei mai multi cumparatori olteni vin din rândul locuitorilor din mediul urban, care se orienteaza catre o locuinta sau alta, in principal in functie de venituri. „Persoanele din mediul rural cumpara in general garsoniere sau apartamente mici, prin cartiere marginase, ca si persoanele cu studii medii“, a spus Valeriu Onescu. Cumparatorul de apartamente noi si/sau mai scumpe, cu un confort superior, provine din mediul urban, are peste 40 de ani si un venit sigur, peste medie. In aceeasi categorie se inscriu si persoanele care achizitioneaza case.


„In lunile iunie, iulie si august, cam 80% din clienti sunt interesati de case si terenuri. Din septembrie, sunt mai cautate apartamentele – incepe scoala, se strâng recoltele, se fac nunti. De aceea, in aceasta perioada cresc, in general, si preturile apartamentelor cu 10-15%“, a adaugat Onescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 25 octombrie, ora 17.30, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor „De la...