11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii, datori vânduti primariei

Craiovenii, datori vânduti primariei

Cea mai mica taxa – 10.000 de lei, cel mai mare impozit – 52,43 miliarde. 54 de craioveni s-au trezit cu dosar la Parchet pentru ca nu si-au achitat amenzile pentru neplata taxelor locale.


Craiovenii au de achitat catre primarie restante in valoare totala de 109,39 miliarde de lei vechi, aferente taxelor si impozitelor locale. Cele mai mari datorii se inregistreaza la impozitele pe cladiri, din cauza faptului ca acestea sunt mai ridicate fata de alte categorii. Potrivit procedurilor, Directia de Taxe si Impozite Craiova someaza restantierii apoi instituie sechestre si popriri pe conturi pentru a-si putea recupera banii. Potrivit noilor reglementari legislative, amenzile neachitate in maximum 30 de zile se pot transforma, prin decizie judecatoreasca, in ore de munca in folosul comunitatii. „Pâna la sfârsitul lunii august, am trimis 16.286 de somatii si 18.286 de titluri de executare silita. La acestea, s-au pus sechestre asupra bunurilor mobile si imobile. Este vorba de 72 de persoane fizice si zece persoane juridice. De asemenea, s-au pus popriri pe veniturile a 76 de persoane fizice si pe conturile a 61 de societati comerciale. Am trimis la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova 54 de plângeri penale impotriva debitorilor care nu si-au platit diferite amenzi. 16 dintre aceste cazuri sunt deja rezolvate“, a declarat Eugen Calinoiu, directorul executiv adjunct al Directiei de Taxe si Impozite Craiova. In statisticile directiei, cel mai mare impozit din oras este platit de o firma, care are de achitat anual 52,43 miliarde de lei vechi. Spre deosebire de alte cazuri de mari platitori, acesta este achitat la timp.


Modificari legislative


Cea mai mica taxa in Craiova este de un leu, adica 10.000 de lei vechi, si se achita in cazul taxelor de timbru si a celor platite catre serviciul de evidenta informatizata a persoanei – pentru eliberarea cartii de identitate provizorii si a diferitelor tipuri de informatii. Directorul Calinoiu a precizat ca legislatia in domeniu s-a modificat si ca o amenda neachitata poate sa se transforme, prin decizia instantei de judecata: „Daca o amenda nu este achitata in maximum 30 de zile si nu exista posibilitatea de executare silita, dosarul este trimis catre Parchet, care poate dispune condamnarea contravenientului la 50 de ore de munca in folosul comunitatii. De asemenea, in cazul in care contravenientul nu are bunuri executabile, amenda se poate transforma la cererea lui in munca in folosul comunitatii“.


Alta modificare legislativa se refera la tranzactiile cu autovehicule sau imobiliare. Astfel, conform OUG nr. 35/2006, care va intra in vigoare pe 7 septembrie, pentru instrainarea dreptului de proprietate asupra cladirilor si mijloacelor de transport, persoanele fizice sau firmele vor fi obligate sa obtina certificate de atestare fiscala, care garanteaza ca toate datoriile catre bugetul local au fost achitate. „Noi o sa trimitem adrese catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si catre Camera Notarilor Publici prin care sa le readucem aminte sa-i atentioneze pe cei care fac astfel de tranzactii ca actele incheiate fara obtinerea acestor certificate sunt nule de drept“, a incheiat Eugen Calinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS