16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPlata intretinerii, o noua sursa de venit

Plata intretinerii, o noua sursa de venit

In loc sa investeasca in bilete la loto, craiovenii ar putea sa-si foloseasca banii pentru plata intretinerii, mai ales ca o serie de administratori de bloc din Craiova sunt dispusi sa introduca in casierii chitante câstigatoare, in baza carora sa ofere premii.


Pentru ca numarul restantierilor la intretinere este din ce in ce mai mare (in Valea Rosie, de exemplu, exista o familie cu restante de aproximativ 25.000 RON), pentru a-i convinge pe locatari sa ajunga la zi cu plata utilitatilor, „sefii“ blocurilor se vad nevoiti sa fie tot mai inventivi. Ultima „gaselnita“ a administratorilor de bloc din România este introducerea in casierie a unor chitantiere (editate de Federatia Asociatiilor de Proprietari din România – FAPR) printre foile carora se ascund premii in valoare de 50 RON. Acest sistem de premiere a fost introdus deja in Bucuresti si, deocamdata, pare sa aiba succes, mai ales ca primii câstigatori au raspândit repede vestea. Potrivit informatiilor primite de la FAPR, acest tip de chitante mai e folosit si in alte 20 de localitati din tara printre care si Cluj-Napoca, Brasov, Alexandria, Constanta, Zarnesti, Ploiesti, Deva, Medgidia, Sinaia, Otopeni, Oradea.


„Loteria“ chitantelor de la intretinere ar putea fi introdusa si in Craiova


Sistemul pare a fi si pe placul administratorilor craioveni care sunt tentati, la rândul lor, sa-i impulsioneze pe restantieri oferind premii. „Da, cred ca in momentul in care vor fi introduse si in Craiova vor avea succes. Craiova, fiind un oras in care oamenii câstiga destul de putin, orice sursa de venit e bine venita astfel ca locuitorii reactioneaza pozitiv la orice situatie care le aduce câstig“, a declarat Monica Popa, administratorul unei asociatii de locatari din Valea Rosie.


Introducerea chitantierelor norocoase le face cu ochiul si altor administratori craioveni. „De ce nu, mai ales daca nu sunt mai scumpe decât celelalte. As fi dispus sa introduc aceste chitantiere cu conditia ca ele sa fie emise legal si sa aiba valoare legala“, a declarat Constantin Corzaru, administratorul a doua asociatii de locatari din Lapus.


Chitantierele câstigatoare, la jumatate din pretul pietei


Majoritatea administratorilor si presedintilor de asociatii de locatari contactati sunt de parere ca sistemul ar atrage dupa sine un numar mai mare de craioveni in casieriile administratiilor. De fapt, potrivit unui comunicat transmis de FAPR pentru GdS, asa-numita tombola „Chitanta câstigatoare“, organizata de federatie, reprezinta o forma de stimulare a platii intretinerii la bloc si un mod de reducere a cheltuielilor lunare pe care le efectueaza o asociatie de proprietari. Chitantele personalizate pot fi achizitionate numai de la FAPR si sunt, potrivit informatiilor transmise, la jumatate din pretul pietei. In ceea ce priveste contravaloarea premiului, aceasta este suportata de FAPR, si nu de asociatia de proprietari.


Craiovenii trebuie sa gaseasca singuri bani pentru a acorda astfel de premii


Vestea proasta este ca in acest moment tombola este adresata numai cetatenilor din Bucuresti. „Pe viitor, in functie de veniturile federatiei s-ar putea extinde tombola prin marirea sumei“, noteaza FAPR in comunicatul de presa. Pâna când federatia sau vreo uniune se hotaraste sa sustina un astfel de concurs si in Banie, craiovenii care vor sa introduca aceste chitantiere pot incerca sa gaseasca diverse metode de obtinere a banilor. „Problema e de unde vor lua asociatiile banii pentru a achita aceste premii? Daca vor lua, de exemplu, din fondul de rulment, vor face o nedreptate? In plus, plata intretinerii este o obligatie, asa ca nu vad de ce ar trebui stimulata prin premii“, a declarat Teclu Codresi, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Craiova.


Totusi, acesta crede ca introducerea unei astfel de tombole va impulsiona locatarii sa-si achite la timp intretinerea. „Din punct de vedere economic, premiile insumeaza niste cheltuieli. In cadrul oricarei asociatii, acestea sunt suportate de toti proprietarii“, a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari, din cadrul Primariei Craiova, care, desi este de parere ca introducerea acestor premii ar stimula o parte din restantieri sa vina la zi cu cheltuielile de intretinere, a subliniat, la rândul sau, ca plata intretinerii la zi e o obligatie. Banii pentru premii ar putea proveni, de exemplu, din profitul pe care-l obtin asociatiile de locatari din inchirierea spatiilor comune si din postarea panourilor publicitare pe fatadele blocurilor. Acest lucru ar trebui insa sa fie hotarât la adunarea generala a proprietarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS