22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStandardele contabile UE bulverseaza SIF-urile

Standardele contabile UE bulverseaza SIF-urile

Unii analisti economici sustin ca SIF-urile risca delistarea de la bursa pentru ca detin in portofoliu societati care nu se pot alinia pe termen scurt la standardele contabile europene, aplicabile de la 1 ianuarie 2007.


Aderarea la UE va obliga firmele românesti sa se alinieze la noi standarde contabile. Potrivit noilor reglementari, companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2007, sa intocmeasca raportari financiare conforme cu legislatia europeana. Pentru societatile nelistate la BVB, acestea ar fi imposibil de realizat pe termen scurt, mai ales ca nu exista o perioada de tranzitie, sustin unii experti in domeniu. Mai mult decât atât, efectul va fi letal pentru societatile de investitii financiare (SIF), deoarece acestea detin in portofoliu sute de societati necotate la bursa. Ipoteza delistarii de la bursa a SIF-urilor din aceasta cauza a agitat apele in ultimele zile pe piata de capital. Atât reprezentantii SIF, cât si cei ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) incearca sa linisteasca investitorii, pentru a nu produce socuri in cotatia actiunilor la bursa. Spre exemplu, SIF Oltenia are in portofoliu peste 200 de societati nelistate. Florian Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie (CA) al societatii, sustine ca ipoteza delistarii este o diversiune.


„Nu este posibil ca SIF-urile sa fie delistate, pentru ca pâna atunci se vor lua masuri. Este o informatie aruncata aiurea pe piata. Aceste raportari periodice presupun in prealabil un audit consolidat. Când ai in portofoliu un numar mare de societati nelistate este, intr-adevar, mai greu, dar nu imposibil. Este adevarat ca aceste audituri vor implica anumite costuri, pe care inca nu le-am estimat“, a afirmat Buzatu.


In cursul zilei de ieri, a reactionat si CNVM, care nu-si asuma ipotezele alarmiste lansate de unii analisti economici. Institutia a transmis un comunicat catre BVB in care a prezentat un punct de vedere referitor la aceasta problema.


In opinia CNVM, ipoteza este „lipsita de fundament legal“ si „poate avea efecte nedorite pe piata de capital, aducând prejudicii investitorilor in actiuni SIF“. Pâna in prezent nu au fost stabilite sanctiuni pentru nerespectarea acestor reglementari. Potrivit normelor europene, institutiile care trebuie sa aplice sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei sunt autoritatile de supraveghere a pietei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS