27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriMedicamente pe apucate la farmacii

Medicamente pe apucate la farmacii

Marirea plafoanelor nu a rezolvat criza medicamentelor. Cozile la farmaciile din Craiova au devenit, la fiecare inceput de luna, o traditie. Sute de bolnavi sunt disperati de faptul ca inca exista farmacii care termina plafoanele dupa trei zile.


Au trecut doar câteva zile din luna iulie si farmaciile sunt iarasi pline de bolnavi care asteapta ore intregi la coada pentru medicamente compensate si gratuite. Oamenii nu mai tin cont de recomandarile Casei de Asigurari de Sanatate si nici ale ministrului sanatatii, care ii indeamna sa nu se mai inghesuie in farmacii in primele zile din luna.


Temerea bolnavilor ca nu vor mai gasi medicamente compensate si gratuite este indreptatita. Sunt farmacii in centrul Craiovei care nu au fonduri decât pentru maximum o saptamâna pe luna. Farmacia Sandofarm, de exemplu, are alocate pe luna iulie 102 milioane de lei, din care a consumat trei sferturi, in doar trei zile. Conducerea farmaciei sustine ca de vina este bugetul mic alocat de CAS Dolj. „In comparatie cu alte unitati similare din Craiova, suntem defavorizati. Farmacia este situata in zona centrala si functioneaza de zece ani, insa denumirea actuala o are de un an. In plus, n-am avut depasiri ale fondurilor alocate asa cum au avut altii, carora Casa de Asigurari de Sanatate le-a platit datorii de miliarde de lei. Si tot ei primesc fonduri substantiale“, a declarat Gabriel Sandulescu, patronul farmaciei.


Sanatate pe bani grei


Pentru ca exista farmacii, ca Sandofarm, care isi termina fondurile atât de repede, nu-i de mirare ca oamenii se tem ca nu vor mai apuca medicamente compensate si gratuite. Poate ca situatia nu ar fi fost atât de grava daca medicamentele nu ar fi atât de scumpe. Craioveanul Iustinian Serbu, de 76 de ani, se trateaza de ani buni de inima. Batrânul cumpara medicamente compensate, pe care in mod normal, daca nu ar exista compensarea de 50%, ar da, dupa cele spuse de el, 920.000 de lei, bani pe care nu are de unde sa-i dea luna de luna in conditiile in care trei sferturi din pensie se duc pe facturile la intretinere. „Am tensiunea oscilanta si trebuie reglata. Daca nu iau medicamente mor, asa ca primul lucru pe care il fac la inceput de luna este sa-mi iau medicamente. Astazi mi-am luat reteta de la medicul cardiolog si am vrut sa-mi iau medicamentele de la farmacia de peste drum de spital, dar era coada prea mare si, fiind cardiac, nu am putut sa stau la coada, mai ales ca era si foarte cald. Am gasit pâna la urma la o farmacie in centru si o luna de acum incolo nu mai am probleme“, a spus batrânul, aratând bucuros o punga cu medicamente.


Plafoane mai mici prin OPSNAJ si Casa Transportatorilor


Alta motivatie a isteriei care i-a cuprins pe oameni este faptul ca banii alocati prin OPSNAJ si Casa de Asigurari a Transportatorilor pentru medicamente compensate si gratuite au fost mai putini. Iulian Stefan, de 68 de ani, este ofiter in retragere. Batrânul sufera de mai multi ani de cardiopatie ischemica si de o maladie a ficatului. Ieri, batrânul ostas a luat-o la pas din farmacie in farmacie, insa a avut o surpriza.


„Am fost la mai multe farmacii din centru si peste tot mi s-a spus ca nu au contract cu Casa Armatei. La liber au medicamente, dar costa de te rup“, a spus batrânul, care se pregatea de o ultima incercare la Farmacia Trei F: „Acum, daca si astia imi spun ca nu imi dau medicamentele, dupa ce am stat patru ore la rând, nu stiu ce o sa ma fac“. Dupa inca o jumatate de ora, temerea s-a adeverit, asa ca in momentul in care a iesit din farmacie, batrânul si-a varsat nervii pe guvern: „Sa-si puna, domn’e, latul de gât guvernantii astia, ca nu e nimic de capul lor. Sunt toti niste incompetenti!“.


Controale in farmacii


De saptamâna trecuta, la solicitarea ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, au inceput controale prin farmacii. Comisii mixte, formate din reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si ai Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, verifica modul in care sunt folositi banii alocati farmaciilor. „Inca de sâmbata au inceput controalele. Comisiile respective sunt si in acest moment pe teren, insa pot sa spun ca nu sunt deloc probleme. Cu exceptia bolnavilor care au retete eliberate prin Casa OPSNAJ si Casa Transportatorilor si ale caror probleme nu ne privesc, avem suficiente fonduri pentru a putea fi eliberate medicamente pâna in ultima zi din luna“, a declarat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj. Cât despre farmaciile care au reclamat fonduri insuficiente, Gabriela Militaru a spus ca repartizarea banilor s-a facut dupa criteriile stabilite de lege (pozitionarea farmaciei, numarul de angajati, vad comercial, vechime etc.). „Farmacia Sandofarm, de exemplu, este in relatii contractuale cu noi doar de un an. Era normal sa aiba un plafon mai mic“, a adaugat Gabriela Militaru.


Doljul, sac fara fund


Pentru acest an, 60 de milioane RON au fost alocate judetului Dolj din fondul de asigurari de sanatate pentru medicamentele compensate si gratuite. La acestea se vor adauga si alte sume, la rectificarea bugetara anuntata pentru luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS