12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn sfert din populatie, pensionata

Un sfert din populatie, pensionata

Pensionarii doljeni vor primi in cel mult trei luni pensii mai mari. Ingrijorator este faptul ca numarul vârstnicilor este destul de ridicat si cu fiecare an continua sa creasca. In paralel, creste si numarul somerilor.


Vârstnicii doljeni vor primi incepând cu luna septembrie câteva zeci sau sute de mii de lei in plus la indemnizatia lunara actuala. Valoarea punctului de pensie va creste cu trei la suta, dupa ce, la inceputul anului, doar o parte din pensionari au beneficiat de majorarea cu 9,3% a veniturilor.


Demersuri pentru consolidarea sistemului public de pensii


Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj nu au primit pâna in acest moment nici o instiintare oficiala privind majorarea pensiilor anuntata pentru toamna aceasta, insa au mentionat ca maririle se vor face cu siguranta.


„Inca de la inceputul anului, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 9,3 la suta, pentru a continua astfel programul de majorari, care prevede ca in patru ani, pâna cel mult in 2008, pensiile sa fie mai mari cu 30%. Astfel, se preconizeaza ca, incepând cu 1 septembrie 2006, valoarea punctului de pensie va mai creste cu trei la suta. Probabil in luna iulie vom primi si noi instiintarea oficiala“, a declarat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.


In plus, reprezentantii CJP au mentionat ca incepând din acest an au fost facute o serie de demersuri pentru consolidarea sistemului public de pensii. Pensiile agricultorilor nu mai sunt asigurate din bugetul de pensii, ci din bugetul de stat, concediile medicale se suporta din bugetul asigurarilor de sanatate, iar indemnizatiile pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, sunt platite acum prin intermediul directiilor pentru dialog social si familie judetene, deci din fondurile bugetului de stat.


„O sa ajungem in strada, mai rau ca niste animale“


Vestea ca pensiile se vor majora cu numai trei procente, in septembrie, i-a dezgustat pe multi vârstnici doljeni, pentru care marirea va insemna câteva zeci de mii de lei in plus. Majoritatea vârstnicilor doljeni au pensii mici, pâna in 3.500.000 de lei.


„Nici la indexarea din ianuarie nu mi-a adaugat nimic la pensie si probabil asa se va intâmpla si acum. Dupa 40 de ani de munca, am o pensie de 3.200.000 de lei, la care ce o sa primesc, o suta de mii de lei? Suntem batrâni si primim pensii de mizerie care nu ne ajung pentru plata utilitatilor si pentru medicamente. Cunosc pensionari care au adunat la intretinere datorii foarte mari, riscând astfel sa-si piarda locuintele. O sa ajungem in strada, mai rau ca niste animale“, a povestit Maria Tudor, pensionara, din Craiova.


Mai mult de jumatate din doljeni sunt someri


Datele de la Directia Regionala de Statistica Dolj indica un numar ingrijorator de mic de salariati in judetul Dolj, comparativ cu cei 200.000 de pensionari. La sfârsitul anului 2004, in judetul Dolj, 51,7% din populatie nu avea un loc de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS