11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii nu s-au obisnuit cu leii noi

Craiovenii nu s-au obisnuit cu leii noi

Preturile nu vor mai fi afisate decât in moneda noua, incepând cu 1 iulie 2006. Craiovenii mai au la dispozitie câteva zile pentru a se obisnui cu leii grei.


In urma cu un an, moneda nationala a fost denominata, astfel incât 10.000 de lei aflati in circulatie la momentul respectiv au fost preschimbati pentru un leu nou. Potrivit Legii nr. 348/2004, privind denominarea monedei nationale, agentii economici erau obligati ca, in perioada 1 martie 2005 – 30 iunie 2006, sa afiseze preturile si tarifele bunurilor si serviciilor atât in moneda veche, cât si in moneda noua. Incalcarea acestei prevederi constituia contraventie si se sanctiona cu amenzi de la 1.000 la 3.000 RON. Craiovenii au avut la dispozitie un an si câteva luni pentru a se obisnui cu noile preturi. Cu toate acestea, nu toti oltenii se descurca usor cu transformarile. „Daca preturile vor fi afisate numai in RON, va fi mult mai greu. Daca produsul costa zece bani, de exemplu, pâna se gândeste clientul cât e in lei vechi o sa-i ia ceva timp. Cel mai greu se descurca batrânii“, a declarat Pavel Ionescu, operator xerox la un magazin din Craiova. Afirmatia a fost sustinuta si de alti vânzatori din oras. „Cred ca or sa se descurce asa-si-asa. Cel mai greu se descurca persoanele in vârsta. In ceea ce priveste vânzarile, nu cred ca vor scadea“, a spus Ioana Nita, vânzator la alt magazin.


La fel de pesimisti, unii vânzatori considera situatia dezastruoasa. „O sa fie dezastru. Cert e ca in acest moment clientii fac mai usor transformarile din RON in lei vechi“, a afirmat, la rândul ei, Marilena P., vânzatoare.


Banii vechi circula pâna la sfârsitul anului


Cei care mai au probleme cu transformarea leului vechi in moneda noua ar trebui insa sa faca recapitulari deoarece agentii economici vor afisa preturile numai in lei noi, incepând de sâmbata.


De pe 1 octombrie 2006, BNR va elibera numai bancnote din noua emisiune, alta schimbare fiind aceea ca de la 1 decembrie vor fi introduse si bancnote de 200 de lei noi. Leii vechi vor avea putere circulatorie pâna la 31 decembrie 2006, data pâna la care moneda veche va fi inlocuita treptat cu noile bancnote si monede. Persoanele care la acea data vor mai avea lei vechi in buzunar ii vor putea preschimba pe o perioada nelimitata, numai la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de catre BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS