14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFacilitati pentru saraci

Facilitati pentru saraci

Peste trei miliarde de lei ne costa lunar acordarea veniturilor minime garantate craiovenilor care nu au nici un fel de resurse financiare sau ale caror venituri sunt mai mici decât salariul minim pe economie. Legea venitului minim garantat a fost modificata in urma cu câteva zile, aducând noi facilitati pentru persoanele aflate la limita supravietuirii.


Numarul saracilor din judetul Dolj ne plaseaza printre regiunile cu foarte multe persoane care nu muncesc, nu au nici un fel de venituri si traiesc doar din ajutoare sociale sau alocatiile copiilor. Aproximativ 10.000 de craioveni asteapta lunar venitul minim garantat, din care cu greu reusesc sa supravietuiasca. Ajutorul se acorda diferentiat fiecarei persoane sau familii. „Unii dintre solicitanti nu au nici un fel de venit, altii au bani proveniti din alocatiile sau bursele copiilor. O persoana singura primeste un ajutor de 920.000 de lei, iar doua persoane – 1.600.000 de lei. Avem 476 de persoane singure, care traiesc din venitul minim garantat si peste 500 de familii, formate din doua persoane, care primesc lunar cei 1.600.000 de lei“, a mentionat Rodica Ţenea, directoarea Directiei de Asistenta si Protectie Sociala (DAPS) Dolj. Pe lânga aceste familii, exista si altele, de trei, patru, cinci sau chiar mai multe persoane, care traiesc doar din banii de la stat.


Orele de munca in folosul comunitatii pot fi transferate altui membru al familiei


Legea nr. 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat a fost modificata in urma cu câteva zile. Astfel, a aparut Legea nr. 115/2006, care aduce modificari privind cerintele minime pentru primirea venitului minim garantat. Daca in Legea nr. 416 era prevazut ca la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie sa se ia in calcul toate veniturile, inclusiv cele care provin din asigurari sociale de stat, alocatii sau burse, noua lege nu mai ia in calcul bursele copiilor. O noua modificare ofera sansa si altui membru al familiei decât beneficiarul venitului minim garantat de a presta ore de munca in folosul comunitatii. „Pentru cei care sunt in incapacitate temporara de munca, legea prevede ca obligatia de efectuare a câtorva ore de munca in folosul comunitatii sa se poata transfera altei persoane din familie. Pâna acum o persoana era suspendata de la plata daca nu presta orele stabilite de munca in folosul comunitatii, daca nu aducea adeverinte prin care sa ateste ca a fost bolnava in acea perioada. La fel se intâmpla si cu cei care nu aduceau adeverinte de la Oficiul Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj, in care reprezentantii acestei institutii sa mentioneze ca nu au avut cursuri de calificare disponibile la care sa ii inscrie pe cei fara serviciu. Din luna august, noi ne vom ocupa de monitorizarea tuturor acestor conditii. Somajul va fi obligat sa ne transmita trimestrial un tabel cu persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca sau cu cele carora li s-a oferit o slujba si au refuzat-o. Cei care vor fi depistati ca au refuzat un serviciu vor fi sistati imediat de la plata“, a adaugat Rodica Ţenea.


Reprezentantii Directiei de Asistenta si Protectie Sociala (DAPS) Craiova, din cadrul primariei, asteapta in aceste zile normele de aplicare a modificarilor aduse legii repartizarii venitului minim garantat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU