12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii se duc cu sacul la euroii SAPARD

Oltenii se duc cu sacul la euroii SAPARD

In luna mai, acestia au depus proiecte pentru suma record de 45 de milioane de euro. Si la nivel national s-a inregistrat un record – 334 de milioane de euro cerute intr-o luna.


Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Oltenia a primit in luna mai solicitari de finantare in cadrul Programului SAPARD in suma totala de aproape 45 de milioane de euro, o valoare record pâna acum.


Potrivit celor precizate de Stefan Vinereanu, sef Serviciu evaluare, contractare, achizitii in cadrul APDRP Oltenia, numai proiectele depuse in cadrul Masurii 2.1 – „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale“ au o valoare totala de 27,3 milioane de euro. Alte circa 17 milioane de euro au totalizat proiectele depuse de sectorul privat, in cadrul Masurilor 1.1 – „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole“, 3.1 – „Investitii in exploatatii agricole“ si 3.4 – „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative“. Spre comparatie, precizam ca in luna martie au fost depuse 32 de proiecte in valoare de 15 milioane de euro, iar in aprilie – 24 de proiecte in valoare totala de 4,5 milioane de euro. Si la nivel national, APDRP a primit un numar record de cereri, valoarea totala eligibila a proiectelor fiind de 334 de milioane de euro.


Potrivit reprezentantilor SAPARD, suma este cea mai mare inregistrata de la inceputul derularii programului in tara noastra, apropiata de valoarea unei alocari financiare anuale. Contributia UE ceruta de beneficiari este de 196 de milioane de euro. Centrele regionale de plati au inregistrat astfel 664 de cereri de finantare conforme.


Cele mai multe proiecte (288) au fost depuse in cadrul Masurii 3.1, privind investitiile in exploatatiile agricole, in timp ce comunitatile locale au depus 158 de cereri de finantare pentru reabilitarea infrastructurii afectate de calamitati. Au mai fost depuse cereri pentru diversificare economica (93), silvicultura (52), industrie agroalimentara (41) si laboratoare sanitar-veterinare (12).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS