15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMâncarea ne goleste buzunarele

Mâncarea ne goleste buzunarele

Potrivit unui studiu efectuat recent de compania Gfk Group, puterea de cumparare a românilor este printre cele mai scazute din Europa. In raport cu altii o ducem insa mai bine, România reusind sa intreaca Bulgaria, Turcia, Belarus, Macedonia si Serbia.


Din putinii bani pe care ii câstiga lunar, românii folosesc cea mai mare parte pentru cumpararea produselor alimentare. Potrivit studiului Gfk Group, daca in Polonia o persoana cheltuieste 28% din totalul veniturilor pe mâncare, in România procentul este dublu. Acest lucru e evident si in Craiova. „Din cei opt milioane de lei pe care-i câstig lunar cam jumatate se duc pe mâncare. Aseara am fost intr-un supermarket si am facut cumparaturi pentru saptamâna asta de un milion si ceva“, a spus Marian Popescu, un craiovean de 28 de ani care lucreaza in vânzari.


Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii Directiei Regionale de Statistica Dolj, la sfârsitul anului trecut, in regiune (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Vâlcea), cheltuielile totale pe gospodarie s-au ridicat la aproximativ 11 milioane de lei, ceea ce reprezinta echivalentul salariului mediu brut din Dolj in luna ianuarie.


Mâncarea, medicamentele si intretinerea ne omoara


In afara de mâncare, craiovenii cheltuiesc destul de mult si pe medicamente. „Cel mai mult cheltuim pe medicamente si pe alimente. Desi sunt compensate, aproximativ un sfert din pensia mea si a sotului merge pe medicamente. Iarna cheltuim mult cu intretinerea, când ne descurcam destul de greu sa achitam datoriile la zi“, a declarat Constantinescu Florica. Faptul ca cei mai multi bani merg pe mâncare si medicamente a fost confirmat si de Constantin Gruia, un craiovean pensionar. „Daca ar fi sa cumparam si haine noi ar fi si mai greu“, a adaugat Gruia. Cu toate acestea, indiferent cât de putin ar câstiga si câti bani s-ar duce pe cele necesare traiului de zi cu zi craiovenii incearca sa economiseasca totusi câte ceva. Cei doi pensionari chestionati au spus ca banutii pe care incearca sa-i economiseasca sunt pentru zile negre. Potrivit studiului Gfk Group, aproximativ 22% din români, fata de 16% din unguri si 21% din polonezi, sunt convinsi ca vor economisi ceva bani pentru urgente si/sau pentru asigurarea unei vieti mai bune pentru copii. Nu toti craiovenii pot insa pune bani la saltea. „Având in vedere faptul ca dau jumatate de salariu pe mâncare si inca un milion la intretinere, nu se mai pune problema de economisit“, a spus Marian Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS