6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIrigatorii n-au bani de echipamente

Irigatorii n-au bani de echipamente

In ciuda faptului ca trebuie sa contribuie cu doar 10% din valoarea echipamentelor de udat, organizatiile de utilizatori de apa nu au solicitat pâna acum decât achizitii in valoare de 2,9 miliarde de lei.


Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a livrat recent catre organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI) din judetele Olt si Dolj, la solicitarea acestora, 22 de echipamente de udare din productia interna. Costurile echipamentelor s-au ridicat la 2,9 miliarde de lei vechi, fiind suportate in proportie de 90% din bugetul proiectului pentru reabilitarea sistemelor de irigatii, iar restul de 10% – de catre beneficiari. Cei care au primit echipamente sunt organizatiile de utilizatori de apa din localitatile Dabuleni, Sadova si Grojdibodu (Olt). De asemenea, sunt in curs de finalizare procedurile de achizitii pentru al doilea pachet, de 22 de echipamente de udare, pentru utilizatorii din sistemele de irigatii Sadova-Corabia si Terasa Nicoresti, care au indeplinit criteriile de eligibilitate.


Contracte pentru 8.900 de hectare de teren la Dabuleni


Cu toate ca statul suporta cea mai mare parte a cheltuielilor, utilizatorii de apa se plâng ca nu au bani suficienti nici macar pentru contributia proprie de 10%. Asa s-ar explica numarul mic de echipamente solicitate pâna acum de acestia.


„Eu am solicitat doar cinci aripi de udare, deoarece pentru atât am avut bani de contributia de 10% pe care trebuia sa o achitam. N-am avut posibilitati financiare mai mari. O aripa de udare costa 133 de milioane de lei“, a precizat Gheorghe Serban, presedintele OUAI Dabuleni. Organizatia utilizatorilor de apa de la Dabuleni are contracte incheiate pentru circa 8.900 de hectare de teren, numarând aproximativ 4.000 de utilizatori. Aproape jumatate dintre ei sunt membri ai organizatiei si beneficiaza de tarife subventionate la apa in valoare de 630.000 de lei pe hectar. Cei care nu sunt membri platesc aproximativ 2,2 milioane de lei si trebuie sa incheie un contract sezonier pentru furnizarea apei. Ramâne de vazut daca ministerul va mai aloca bani suplimentari pentru subventionarea irigatiilor in cadrul acestui program. Faza a doua a programului se adreseaza utilizatorilor din amenajarile de irigatii Terasa Brailei, Terasa Viziru, Semlac-Pereg, Fântânele-Sagu si Terasa Covurlui – lunca. Tot pentru a veni in sprijinul irigatorilor, in momentul de fata se afla in dezbatarea parlamentarilor o propunere legislativa pentru modificarea legii privind imbunatatirile funciare. Daca modificarea va fi aprobata, organizatiile si asociatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii vor putea primi subventii de la bugetul de stat pe 2006 daca au achitat contributia proprie la tarifele anuale pâna pe 31 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS