10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCulturile agricole, asigurate degeaba

Culturile agricole, asigurate degeaba

Aproape jumatate din culturile agricole din Dolj, calamitate in luna aprilie 2006, erau asigurate, au precizat marti responsabilii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Directorul executiv adjunct al DADR, Valentin Bulumaci, a declarat insa ca pagubele asiguratilor vor fi platite de stat si nu de asiguratori.


„Din cele peste 32.000 de hectare de teren agricol calamitate, 14.467 de hectare au asigurare. In urma evaluarii facute la nivel de judet, pagubele facute de inundatii la culturile agricole au fost evaluate la circa 100 de miliarde de lei vechi. Hotarârea de guvern care face referire la despagubiri pentru zonele calamitate se afla pe masa executivului, care o va lua in discutie cel mai probabil in cadrul sedintei din aceasta saptamâna“, a precizat Bulumaci.


Cu alte cuvinte, pentru ca recoltele au fost declarate calamitate, despagubiri vor primi atât cei care si-au asigurat culturile, cât si cei care nu au facut acest lucru. Practic, cei care au platit asigurarea puteau la fel de bine sa nu o faca, pentru ca oricum primeau de la stat despagubiri. Firmele de asigurari sustin, la rândul lor, ca nu incaseaza bani pentru a asigura culturile agricole impotriva calamitatilor naturale, deoarece de acest lucru se ocupa statul, iar pagubitul nu poate primi despagubiri pentru aceeasi paguba.


„Asigurarea culturilor se face in functie de suprafata ocupata, de tipul de cultura, precum si de riscurile asigurate. Se fac asigurari impotriva grindinei, incendiilor etc. Asigurarea nu este obligatorie, o face cine vrea sa evite anumite riscuri. Media unei asigurari in agricultura este de circa 5% din valoarea culturii infiintate. Evident, aceasta este o medie, valorile pot varia in functie de mai multi factori“, a precizat Marius Flori, director ASIROM, sucursala Dolj.


In ceea ce priveste asigurarile pentru culturile agricole, trebuie precizat ca din acest an statul a incercat sa determine tot mai multi agricultori sa incheie polite cu firmele de specialitate.


Dosarele pentru obtinerea subventiilor de la stat trebuie sa cuprinda obligatoriu dovada ca proprietarul culturii a incheiat o polita de asigurare. In cursul lunii aprilie, aproape 34.000 de hectare din agricultura, din care 2.000 de hectare de padure, au fost inundate, valoarea totala a pagubelor fiind estimata la circa 150 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS