11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProduse naturiste care aduc profit de mii de euro

Produse naturiste care aduc profit de mii de euro

Craioveanca Izabela Bucur si-a transformat pasiunea pentru produsele naturiste intr-o afacere. In urma cu trei ani, a infiintat o firma prin care comercializeaza tot felul de produse, de la ceaiuri la cosmetice si vopsele de par pe baza de plante. Cultivarea plantelor medicinale aduce si finantari nerambursabile UE.


Banalul ceai de tei sau de musetel poate sa-ti aduca profituri frumoase daca in loc sa-l consumi iti vine ideea sa-l vinzi altora. Asa a gândit craioveanca Izabela Bucur in urma cu trei ani. Acum, afacerea ii aduce profituri de mii de euro, dupa cum a marturisit. „A fost o idee care mi-a venit pe moment. Eu sunt o mare consumatoare de produse naturiste. Intr-o zi, mi-a venit ideea sa cumpar un ceai si nu am gasit pe nicaieri pe la mine prin cartier. Asa m-am gândit ca oamenii ar avea nevoie de un magazin gen plafar“, a spus Izabela Bucur.


Cu ajutorul unui credit bancar, femeia a infiintat, in urma cu trei ani, SC MERAL SRL, la care este unic asociat. Apoi si-a facut stocurile de produse si a inceput sa vânda. „Eu sunt jurist de profesie, dar in meseria mea nu gasesti multe locuri de munca, pentru ca firmele tind sa angajeze oameni cu experienta in domeniu. Pasiunea mea sunt produsele naturiste. M-am documentat din carti“, a mai povestit aceasta.


Cele mai vândute produse sunt cosmeticele (creme antirid, de hidratare, nutritive etc.), al caror pret variaza intre 50.000 si 200.000 de lei, apoi ceaiurile (intre 12.000 si 67.000 de lei cutia), unguentele (de galbenele, rostopasca etc.), unde cel mai mic pret este de 20.000 de lei, si vopseaua de par. Desi spune ca mai are mult pâna sa detina o mare afacere, Izabela Bucur declara ca anual câstiga mii de euro din comercializarea acestui tip de produse. Si asta fara sa puna la socoteala investitiile in stocuri, salariile si cheltuielile curente. „In viitor vreau sa mai deschid un magazin naturist, pentru ca am vazut ca oamenii cauta aceste produse“, a afirmat Izabela Bucur.


Fonduri SAPARD pentru plante medicinale


Statisticile spun ca in România mai este loc pe piata produselor naturiste. Potrivit acestora, tara noastra inregistreaza cel mai scazut consum de medicamente pe cap de locuitor din Europa Centrala si de Est (de zece ori mai redus decât in Europa de Vest), ceea ce face ca tratamentele cu plante medicinale sa beneficieze de un puternic impact pe plan local. Anual, in România se obtin peste 500 de tone de plante medicinale uscate, din care o buna parte se exporta. 270 de specii de plante, dintre cele 800 ale florei spontane, sunt recoltate si exploatate in mod curent, intrând in folosinta producatorilor de ceaiuri medicinale si a celor de produse farmaceutice si parafarmaceutice. Cei care doresc sa intre pe acest sector trebuie sa stie ca pentru investitiile in plantele medicinale se acorda finantari nerambursabile prin Programul SAPARD. Sumele sunt disponibile in cadrul Masurii 3.4 a acestui program – „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative“. Investitiile realizate prin proiect trebuie sa se deruleze in maximum doi ani de la data semnarii contractelor de finantare, beneficiarii urmând sa suporte 50% din costuri, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 5.000 si 200.000 de euro. Cheltuielile eligibile specifice se refera la constructia, modernizarea si extinderea cladirilor operationale pentru depozitarea materiilor prime si a produselor, procesare si marketing, laboratoare pentru analiza si cercetare, constructii speciale pentru utilitati, echipamente pentru recoltarea, depozitarea, procesarea si marketingul produselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS