8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe dari platim de la anul

Ce dari platim de la anul

Proprietarii de case, de masini si cei care joaca la Bursa vor plati taxe si impozite mai mari la bugetul statului, incepând cu 1 ianuarie 2007. Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal care, pe lânga cresterea impozitelor catre stat, elimina si anumite facilitati de care beneficiau pâna acum firmele si cei care lucrau in industria de software.


Cele mai importante modificari pe care le aduce noul Cod Fiscal vizeaza impozitarea proprietatilor mai mari de 150 de metri patrati, utilizate ca locuinte, pentru care impozitul se va majora cu 10% pentru fiecare 100 de metri patrati in plus. Cu alte cuvinte, daca locuinta are 200 mp, valoarea impozabila asupra careia se va aplica impozitul creste cu 5%. Nici masinile nu scapa de taxare. In cazul lor, noul Cod Fiscal prevede majorarea taxelor prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu sume cuprinse intre sapte si 120 de lei noi, iar pentru cele cu o capacitate sub 1.600 de cmc, impozitul „sare“ de la 210.000 de lei, in prezent, la 490.000 de lei. Si taxa pentru masinile de peste 2.000 cmc va creste de peste zece ori, de la 560.000 de lei in prezent, la minimum 6,7 milioane de lei. Totodata, proiectul de modificare a Codului Fiscal aduce o noua taxa, perceputa la prima inmatriculare, care variaza intre 50 si 4.000 de euro, in functie de capacitatea masinii, gradul de poluare si vechime. Pentru inmatricularea unei masini Euro 2, de 1.600 cmc, veche de opt ani, proprietarul va plati o taxa de 1.000 de euro, iar pentru o masina non-euro, aceasta poate ajunge la 2.200 de euro daca este mai veche de zece ani si daca are o capacitate de 1.600 cmc, respectiv la 4.200 de euro pentru un autoturism de zece ani, cu o capacitate mai mare de 3.000 cmc. Taxa scade insa la 108 euro, daca masina este Euro 4 si are cel mult trei luni vechime. De asemenea, pentru nave de sport si agrement, impozitul va creste pâna la 5.000 de lei pe an, fata de 1.800 de lei in prezent. Motoarele pentru ambarcatiuni vor fi incluse in sfera de aplicare a accizelor, iar pentru armele de vânatoare va fi instituit acelasi regim de accizare atât pentru firme, cât si pentru persoanele fizice. Singurele produse motorizate la care vor scadea taxele sunt motocicletele si aceasta ca urmare a interventiei primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, cunoscut impatimit al motoarelor. Acesta a considerat ca diferenta dintre taxa de 350.000 pentru motociclete si cea de 490.000 de lei pentru o Dacie nu este corecta, deoarece motocicleta polueaza mai putin.


Câstigurile din bursa – impozit nediferentiat


Cei care investesc la bursa isi pot lua adio de la profiturile obtinute pâna acum. Potrivit noului Cod Fiscal, câstigurile vor fi impozitate nediferentiat cu 16%, fata de 1% in prezent, la care se adauga plata anticipata de 5% pe câstigul din fiecare tranzactie. De „furia“ impozitarii au scapat insa veniturile obtinute din dobânzile la depozitele la vedere sau conturile curente. Microintreprinderile nu se mai pot bucura incepând din 2007 de posibilitatea de a opta intre plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri sau plata impozitului standard de 16% pe profit, guvernul renuntând la prima varianta. Daca pâna acum salariile programatorilor erau scutite de taxa pe venituri, noul Cod Fiscal a eliminat aceasta facilitate, lucru care ar putea duce la un exod al „softistilor“ catre regimuri fiscale mai „prietenoase“. Noul Cod Fiscal elimina si facilitatile fiscale pentru cooperatia agricola si pensiunile turistice considerate neconforme cu principiile Uniunii Europene. Arendasii care vând angro produse vegetale catre unitati de colectare si depozitare vor plati un impozit de 2% pe venituri. Alte modificari ii vizeaza pe clientii societatilor de leasing care achizitioneaza cladiri, terenuri sau autovehicule in sistem de leasing financiar. Acestia vor plati impozitele aferente acestor bunuri pe toata durata contractului. In prezent, cel care plateste impozitul este proprietarul bunurilor, respectiv societatea de leasing.


Accizele scumpesc carburantii


Accizele pentru benzina, pacura, electricitate si gaze naturale utilizate drept carburant vor fi majorate la 1 ianuarie 2007, o data cu introducerea unei taxe similare pentru gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire. Acciza pentru benzina cu plumb va creste de la 395,01 euro/1.000 litri la 421,19 euro/1.000 litri, iar acciza pentru pacura va fi majorata de la 9,50 euro/1.000 kg la 13,00 euro/1.000 kg. Pentru energia electrica utilizata in scop comercial va fi platita o acciza majorata de la 0,19 euro/MWh la 0,26 euro/MWh, iar pentru cea utilizata in scop necomercial, acciza va creste de la 0,39 euro/MWh la 0,52 euro/MWh. Incepând cu anul viitor, gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire in scop comercial si necomercial va fi accizat cu 0,17 euro/gigajoule. Noul Cod Fiscal instituie o acciza redusa, de 475 euro/hl alcool pur, fata de 750 euro/hl alcool pur, cât este acciza standard, in cazul alcoolului etilic produs in micile distilerii cu o productie anuala de cel mult zece hectolitri alcool pur. Singura care scapa de scumpiri este cafeaua, in cazul careia accizele vor fi reduse cu 10% pentru toate sortimentele.


Impozite locale in doua transe


Cota unica de 16% va fi aplicata uniform pentru toate categoriile de venituri si profituri. De asemenea, TVA ramâne la 19% si nu va exista o cota diferentiata pentru alimente. Impozitele locale vor fi platite de doua ori pe an, in doua rate egale, respectiv la 31 martie si 30 septembrie, in loc de patru rate, cum se platesc in prezent. Indexarea la inflatie a taxelor locale se va realiza, potrivit propunerii Finantelor, o data la trei ani, atunci când rata inflatiei depaseste cumulat 10%. In acest moment, actualizarea se realizeaza anual. Consiliile locale pot decide instituirea taxelor speciale si cresterea impozitelor si taxelor locale cu pâna la 20%, in loc de majorarea nelimitata a acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU