17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreturi explozive pe piata imobiliara din Dolj

Preturi explozive pe piata imobiliara din Dolj

Craiovenii care se hotarasc sa investeasca in imobiliare intr-un alt oras trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare, deoarece agentiile imobiliare din resedinta de judet nu prea au oferte pentru alte localitati din Dolj.


Proiectul de realizare a unui al doilea pod peste Dunare, dupa cel dintre Giurgiu si Ruse, care va face legatura intre Calafat si Vidin, a atras dupa sine un interes investitional mai mare pentru municipiul aflat la nord de Dunare. Cu toate ca finalizarea podului este preconizata pentru anul 2008, preturile proprietatilor imobiliare inregistreaza cresteri inca de pe acum. „Zona de atractie maxima este aceea unde se va construi podul Calafat-Vidin. In acea zona, terenul se tranzactioneaza cu aproximativ sase-sapte euro metrul patrat, adica aproape dublu fata de anul trecut. In ceea ce priveste apartamentele, costul acestora a crescut cu cel putin 50% fata de anul trecut“, a declarat Andi Hurduc, directorul agentiei A&G Imobiliare din Calafat. Potrivit acestuia, in prezent, apartamentele din Calafat se tranzactioneaza la preturi ce variaza intre 300-400 de milioane de lei (garsoniere) si peste 800 de milioane de lei (apartamentele cu trei camere). Apartamentele cu doua camere se vând cu aproximativ 500-700 de milioane de lei. „Preturile caselor ajung pâna la un miliard si jumatate. Cu 700-800 de miliarde, in Calafat se poate achizitiona o casa modesta“, a adaugat Hurduc, care a spus ca in centru, terenul se vinde cu 30-40 de euro/mp, insa e destul de greu de gasit.


In Filiasi, preturile locuintelor variaza intre 150 de milioane si 1,5 miliarde de lei


Aflat la numai 35 de kilometri de Craiova, in orasul Filiasi, cea mai ieftina locuinta se vinde, potrivit agentilor imobiliari, cu 150 de milioane de lei (garsoniera confort trei). Pretul garsonierelor poate insa creste pâna la 350 de milioane de lei (garsoniera confort unu). Cele mai scumpe sunt casele, a caror valoare ajunge si la 1,5 miliarde de lei (pornesc insa de la 300 de milioane de lei).


„Apartamentele cu doua camere se vând in zona centrala cu preturi ce variaza intre 400 si 650 de milioane de lei (mai la periferie se vând cu 300-460 de milioane), iar cele cu trei camere, cu 500-850 de milioane (la periferie costa 350-500 de milioane). In ceea ce priveste apartamentele cu patru camere, acestea se vând cu 600 – 900 de milioane de lei“, a declarat Emil Gavrila, directorul agentiei imobiliare Acasa (licentiata UPAI), din Filiasi. Potrivit acestuia, terenurile din centru se tranzactioneaza cu aproximativ 15 euro/mp, iar cele de la periferie cu 2-5 euro/mp.


Nu toate orasele au agentii imobiliare


In orasele Segarcea, Bechet si Dabuleni si in municipiul Bailesti nu exista agentii imobiliare. Autoritatile sunt insa la curent cu preturile imobilelor. „In Segarcea, o casa modesta se vinde cu aproximativ 350 de milioane de lei. Pretul poate insa urca pâna la 100.000 de euro (3,5 miliarde). In ceea ce priveste apartamentele, cele cu doua camere se vând cu preturi ce variaza intre 250 si 450 de milioane, iar cele cu trei costa cu vreo 50 de milioane mai mult. Terenul intravilan se vinde cu 5-6 euro/mp in centru si aproximativ 2-3 euro/mp la periferie“, a declarat Nicolae Popa, primarul orasului Segarcea.


In Bechet, apartamentele cu doua camere se vând cu 300-400 de milioane de lei, si cu câteva zeci de milioane mai mult cele cu trei. „O casa modesta poate fi achizitionata cu minimum 200 de milioane, dar pretul poate ajunge pâna la 1,1 miliarde de lei“, a spus Constantin Oclei, primarul orasului Bechet.


Desi sunt la o aruncatura de bat de Bechet, in Dabuleni locuintele sunt putin mai scumpe. „Cea mai ieftina casa este aproximativ 300 de milioane, iar cea mai scumpa poate ajunge la trei miliarde de lei“, a afirmat Nicolae Dragoi, primarul orasului Dabuleni.


Potrivit viceprimarului Bailestiului, Marius Urziceanu, apartamentele din municipiu se tranzactioneaza cu preturi ce variaza intre 200 si 600 de milioane de lei (se cer si 800-900 de milioane, insa nu se vând la pretul asta). „Pretul caselor porneste de la 300 de milioane si poate ajunge la un miliard“, a adaugat Urziceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS