14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTROPUTERE - privatizare fara strategie

ELECTROPUTERE – privatizare fara strategie

AVAS si-a prezentat strategia integrata de privatizare pe 2006, insa detaliile referitoare la vânzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la societatea craioveana lipsesc. Asta desi privatizarea uzinei figureaza drept prioritara pentru acest an.


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat recent pe site-ul institutiei strategia integrata de privatizare pentru 2006 a societatilor la care detine pachete de actiuni. Pe lista prioritatilor din acest an figureaza 17 societati, valoarea totala a capitalului social scos la vânzare fiind de 193,1 milioane RON, adica aproximativ 1.930 de miliarde de lei vechi. Printre firmele mentionate in lista AVAS se afla si ELECTROPUTERE Craiova, societate pe care statul a incercat pâna acum fara succes s-o privatizeze de patru ori. Din pacate insa, nici de aceasta data autoritatea pentru privatizare nu are o strategie pentru vânzarea pachetului majoritar de 62,8% din actiunile societatii, desi oficialii acestei institutii spusesera in urma cu o luna ca va fi gata o data cu strategia integrata la nivel national pe 2006. „Probabil ca strategia se va stabili punctual si va fi prezentata in fata guvernului, pentru ca ELECTROPUTERE este o societate importanta. Uzina este atipica pentru ca, de fapt, acolo functioneaza mai multe fabrici. In strategie se va tine cont de cerintele pietei“, a precizat ieri Ionut Lascan, din cadrul directiei de comunicare a AVAS. La ultima deplasare la Craiova, presedintele autoritatii pentru privatizare, Razvan Orasanu, a declarat presei ca in primul rând se impune comasarea unor activitati din fabrica si reducerea schemei de personal (cu 600 de persoane), dupa care ramâne de stabilit strategia de privatizare.


Tratative la nivel de discutii


Problema principala ramâne datoria istorica a intreprinderii catre stat, aproximativ 1.200 de miliarde de lei vechi, dupa cum a declarat directorul general Cornel Mondea. Aceste datorii nu pot fi sterse (pentru ca se considera ajutor de stat), ci compensate cu investitii pe masura din partea cumparatorului. In plus, fabricile din cadrul uzinei depind una de alta, iar privatizarea pe bucati ridica si ea probleme. Cea mai productiva fabrica este cea de transformatoare, care are ca parteneri principali pe grecii de la DAB. De fabrica de locomotive se interesa, la un moment dat, SIEMENS (divizia de locomotive). A venit apoi concernul austriac A-TEC, interesat de intreaga uzina, insa reprezentantii societatii au strâmbat din nas când au auzit de datorii. Asadar, totul a ramas ca la inceput: la stadiul de discutii. De cealalta parte, reprezentantii ELECTROPUTERE sustin ca nu au mai auzit nimic din partea AVAS. Deocamdata, fabrica se lauda cu câteva comenzi mai notabile primite de fabricile productive. TRAFO – cu grecii, pentru livrarea de transformatoare in valoare de 14 milioane de euro, iar intreprinderea de locomotive – cu o comanda din partea SNCFR, pentru modernizarea de locomotive, in valoare de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS