10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComerciantii dau atacul la buzunare

Comerciantii dau atacul la buzunare

Cu numai câteva zile inainte de Sfintele Sarbatori Pascale, craiovenii au luat cu asalt pietele agroalimentare. Preturile la majoritatea legumelor si fructelor au crescut simtitor in ultimele zile. Inspectorii Protectiei Consumatorului, cât si ai Directiei Sanitar-Veterinare sfatuiesc craiovenii sa fie extrem de atenti la ceea ce cumpara si sa nu achizitioneze carnea de miel vânduta pe strada.


Zarzavaturile, fructele, brânza, carnea de miel sunt printre produsele aflate la mare cautare pentru masa de Paste. In Piata Centrala din Craiova, ieri, sute de persoane se inghesuiau sa-si faca aprovizionarea pentru sarbatorile ce bat la usa. Preturile au crescut simtitor in ultimele zile, in special la zarzavaturi, legume si lactate.


O masa modesta de Paste – salariul unui muncitor pe o luna


Câteva fire de usturoi se vindeau ieri cu 10.000 de lei, salata verde – 10.000 de lei bucata, rosiile de la 55.000 de lei kilogramul, castravetii de la 50.000 kilogramul etc. In hala speciala cu lactate, un kilogram de brânza „de Sibiu“ se vindea cu 130.000 de lei, iar un litru de lapte cu 25.000 de lei. Dar, cum de pe masa oricarui crestin nu ar trebui sa lipseasca o bucata de carne de miel, hala de carne era aprovizionata pâna la refuz, insa cumparatorii se puteau numara pe degete. La vânzare in piata se gaseau pâna si castraveti murati sau varza acra, pentru cei care deja nu mai au prin camara, din toamna trecuta. Din cele mentionate de cumparatori, pentru multi, cumpararea câtorva kilograme de carne de miel reprezinta un mare efort financiar, pe care greu si-l pot permite. Din calculele câtorva persoane aflate in piata la cumparaturi, o masa modesta de Paste depaseste câteva milioane de lei. „Numai ca sa cumparam oua pentru Paste trebuie sa scoatem din buzunar câteva sute de mii de lei, la care se adauga vopseaua de oua, pe care daca nu o nimeresti de calitate, ai dat banii degeaba. Daca mai cumperi si miel, mai dai cel putin un milion de lei, pentru ca, pe lânga carne, trebuie sa cumperi si tot felul de maruntaie pentru drob si ciorba specifica de Paste. Cozonacii sau pasca, alti bani. La vânzare sunt de la 50.000 de lei, insa daca vrei sa fie si gustosi, si bine umpluti sunt mai scumpi. Apoi, iti trebuie zarzavat: mult usturoi verde pentru stufat, ceapa verde, leustean, patrunjel, salata. Alte câteva sute de mii se duc numai pe verdeturi. O sa ne fie foarte greu sa cumparam tot ce avem nevoie pentru o sarbatoare, având in vedere ca toate aceste cheltuieli de abia le pot acoperi cu salariul meu de muncitor“, a spus Constantin Ene, din Craiova.


Nu cumparati miei „de la coltul blocului sau de pe strada!“


Cum perioada sarbatorilor este extrem de profitabila pentru comerciantii care profita de aglomeratie, pentru a scoate la vânzare marfa de calitate mai slaba, reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj impreuna cu inspectori ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj au trecut la verificarea unitatilor agroalimentare din Craiova.


Trei echipe mobile ale DSV Dolj se afla in teritoriu, iar permanent un inspector al acestei institutii verifica toate cele patru centre autorizate de sacrificare a mieilor din Piata Valea Rosie, Piata Craiovita Noua – Big si doua in Piata Chiriac. „Pe toti mieii sacrificati in aceste puncte din piete, inspectorii nostri aplica stampila, in urma controlului carnii. Sfatuim oamenii, pentru evitarea neplacerilor, sa nu fie tentati sa cumpere, la preturi atragatoare, fata de cele existente in piete sau magazine, miei din cartiere sau de pe la colturi de strada. Craiovenii trebuie sa inteleaga ca mieii trebuie cumparati doar din magazine sau piete autorizate. Pâna in prezent am descoperit doar probleme privind igiena comerciantilor si nu probleme de alta natura. Insa, de abia astazi (ieri – n.r.) si mâine (azi – n.r.) este vârful vânzarilor“, a precizat Andrei Butaru, director al DSV Dolj.


Recomandari


La rândul lor, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Dolj au tinut sa faca unele precizari craiovenilor.


„Ouale trebuie cumparate din spatii racoroase, fara miros strain si sa fie pastrate la temperatura de maximum 14 grade Celsius, ferite de razele soarelui. Cozonacul sau pasca trebuie sa fie preambalate, sa aiba inscrise, prin etichetare, data durabilitatii minime, tipul produsului: simplu sau cu umplutura. Pentru a evita situatiile in care, din pricina aglomeratiei din piete si magazine in Saptamâna Mare, se pot achizitiona produse in graba, consumatorii trebuie sa fie atenti la cumpararea acestora numai din locuri autorizate“, a precizat Gheorghe Marinescu, director executiv OJPC Dolj.


Atentie la carnea de miel!


Carnea de miel trebuie cumparata numai din locuri autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala, in cazul in care este apasata cu degetul, si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urât mirositoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU