10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLacrimi pentru ultimul vagon de carbune

Lacrimi pentru ultimul vagon de carbune

Minerii de la Exploatarea Miniera Aninoasa au inchis oficial mina, ultimul vagon de carbune fiind scos la lumina din subteran pe „Imnul Minerilor“ intonat de fanfara acestora. Ortacii au privit totul cu resemnare, emotiile fiind coplesitoare pentru cei care timp de zeci de ani au trait din exploatarea zacamântului de huila. Mina Aninoasa a devenit istorie, iar locul minerilor va fi luat de echipele care vor inchide si ecologiza mina. Evenimentul a fost pentru ortaci la fel de trist ca si cum si-ar fi pierdut pe cineva drag, desi nu o data mina nu i-a iertat pe colegii lor si si-a luat tributul de vieti omenesti.


Sunet final pentru ultimul sut


Ora 11.00 a fost pentru muncitorii din adâncuri ora la care, oficial, exploatarea carbunelui la Mina Aninoasa a luat sfârsit. Semnalistul Nicolae Bancila, care a chemat minerii in subteran timp de 22 de ani, a sunat ieri ultima data, marcând sfârsitul unei mine inaugurate in 1885.


Toti cei prezenti au vorbit despre mina la timpul trecut, desi nu toti au fost convinsi ca decizia de a opri exploatarea huilei a fost pe deplin justificata. „Pacat de mina asta! A fost o mina buna, cu carbune bun. Nu stiu ce se va intâmpla cu orasul, caci nu depinde de noi, ci de guvern. Noi am venit la munca sa câstigam bani si sa ne crestem copiii“, a declarat Nicolae Bancila. „Este un moment trist pentru viata noastra. Aici a fost o perioada de sacrificii, pentru a scoate aurul negru. De multe ori am fost pusi in pericol, a spus Emil Avram, presedintele Sindicatului MTI Aninoasa. „Ca si organismul uman, o mina se naste, traieste si moare. Niciodata insa o mina nu a murit definitiv. Exista speranta, iar daca la inceputul anilor ’90 se aflau la conducere oamenii de acum, nu se ajungea sa se inchida aceasta mina“, a spus si Daniel Surulescu, directorul general al Companiei Nationale a Huilei din Petrosani.


Mina-muzeu


Primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros, care a lucrat la aceasta mina de când avea 15 ani, vrea ca ea sa ramâna un simbol al exploatarii de carbune din România. El a intocmit deja un studiu de fezabilitate care ar putea fi finantat de Banca Mondiala, iar mina ar putea deveni primul muzeu subteran. De asemenea, directorul general al CNH, Daniel Surulescu, declara ca o parte din cladirea administrativa va fi destinata unei viitoare filiale de inchidere de mine ce va functiona la nivelul Companiei Nationale a Huilei.


Exploatarea de carbune la Mina Aninoasa a inceput in anul 1885, iar perioada de glorie a acesteia a fost in anii ’70, când de aici s-au extras peste un milion de tone pe an. Dupa anii ’80 insa, mina a intrat intr-un declin, productia extrasa fiind putin peste 500.000 de tone pe an. In anul 2000, prin Hotarârea de Guvern nr. 493 s-a decis inchiderea si conservarea Minei Aninoasa, operatiune care se va incheia in anul 2008, an pâna la care vor fi parcurse toate etapele de inchidere si ecologizare a perimetrului minier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS