14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani mai multi pentru examenele nationale

Bani mai multi pentru examenele nationale

Ministerul Educatiei si Cercetarii aloca in acest an mai multi bani profesorilor implicati in examenele nationale.


La examenele din vara – testele nationale si bacalaureatul – profesorii angrenati in aceste activitati educationale (supraveghetori, evaluatori, examinatori, presedinti de comisie) vor primi din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) mai multi bani decât in 2005. Liderii de sindicat doljeni spun ca este pentru prima data când se intra cât de cât in normalitate, iar ministerul tine cont si de munca oamenilor de la catedra. „Anul acesta, intre profesorii supraveghetori de la testele nationale nu vor mai aparea diferente la plata; pâna anul trecut, aceste diferentieri se faceau deoarece MEdC tinea cont de vechimea in invatamânt si de gradul didactic al profesorilor. Acelasi lucru este valabil si pentru cei de la bacalaureat. Intr-un cuvânt, pentru aceeasi munca, aceeasi plata pentru profesori“, a spus Constantin Lungulescu, vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj.


Potrivit sursei citate, in acest an, profesorii vor primi bani in functie de rolul pe care il au la examene: profesorii evaluatori la testele nationale – 37.500 de lei pe lucrare, fata de 30.000 de lei in 2005, profesorii supraveghetori – 350.000 de lei pe zi, fata de 240.000 de lei in 2005. La examenul de bacalaureat situatia se schimba. Un profesor evaluator va primi 50.000 de lei pentru fiecare lucrare, fata de cei 40.000 de lei primiti anul trecut. „Examinarea orala a elevilor va fi remunerata cu suma de 30.000 de lei, pentru fiecare candidat, spre deosebire de anul trecut, când dascalii primeau pentru aceeasi activitate doar 24.500 de lei. Supraveghetorilor le vor intra in buzunar, pentru cele trei ore de asistenta, câte 400.000 de lei, fata de cei 290.000 de lei, in 2005“, a completat reprezentantul SIP Dolj.


Exista si nemultumiti


Cei nemultumiti de sumele alocate de MEdC sunt presedintii comisiilor de bacalaureat si secretarii acestora, care pentru munca prestata, pe o perioada de trei saptamâni, primesc doar sase milioane de lei, iar cei de la testele nationale, pe o perioada de doua saptamâni, primesc numai patru milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS