14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii asteapta motorina subventionata

Agricultorii asteapta motorina subventionata

Desi Directia Judeteana pentru Agricultura emite incepând din aceasta saptamâna adeverinte in baza carora agricultorii pot sa cumpere motorina la pret redus, lucratorii de la statiile de distributie nu vând inca motorina subventionata. In Dolj sunt deja zece posesori de astfel de adeverinte.


Pentru a grabi procesul de infiintare a culturilor agricole, guvernul a decis, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 25/2006, ca producatorii agricoli sa primeasca sprijin financiar pentru achizitionarea motorinei. Decizia a fost luata si pentru ca lucrarile de infiintare a culturilor agricole au intârziat din cauza inundatiilor si a temperaturilor scazute. „Sprijinul consta in acordarea sumei de 7.000 de lei vechi pe litrul de motorina, pentru infiintarea culturilor de porumb pentru boabe, floarea-soarelui, in pentru ulei, rapita, plante de nutret, precum si a culturilor de soia, cartofi si legume de câmp care nu beneficiaza de sprijin financiar acordat producatorilor din sectorul vegetal conform OUG nr. 20/2006“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala (DADR) Dolj.


Subventia nu va fi acordata pentru recoltare


Având in vedere faptul ca un litru de motorina se vinde cu aproximativ 32.000 de lei, suma acordata ca sprijin financiar inseamna aproximativ 21% din pretul motorinei. Cei 7.000 de lei vor fi acordati atât pentru arat, cât si pentru pregatitul terenului, pentru semanat, erbicidat, tratamente fitosanitare, fertilizat si intretinerea culturii. „Aceasta subventie va fi acordata pentru infiintarea si intretinerea respectivelor culturi, dar nu si pentru recoltarea lor. DADR a eliberat deja aproximativ zece adeverinte“, a declarat Cristina Vladu, purtatorul de cuvânt al DADR Dolj. Oamenii nu au putut inca sa achizitioneze motorina din cauza faptului ca lucratorii de la statiile de distributie nu au primit inca nici o decizie in acest sens. Normele metodologice de aplicare a acestei ordonante nu prevad o limita maxima a sumei ce poate fi obtinuta de producatori. Cu toate acestea, ministerul de resort a stabilit consumurile specifice de motorina pentru lucrarile efectuate. Pentru semanatul legumelor, de exemplu, sunt stabiliti 5 l/ha.


De acest sprijin beneficiaza producatorii agricoli inscrisi in Registrul agricol: proprietarii de terenuri agricole exploatate individual, societatile agricole si societatile comerciale cu profil agricol, arendasii, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare, precum si unitatile de cult.


Cum se obtine motorina subventionata


Cei interesati trebuie sa depuna o cerere, prin care solicita subventia, la primaria pe raza careia se afla terenul ce urmeaza a fi cultivat. Dupa ce au fost aprobate de primar, cererile se depun la DADR Dolj care elibereaza adeverinte pentru cantitatile de motorina aprobate prin cerere, urmând ca beneficiarii sa ridice motorina de la statiile de distributie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS