Infiintarea unei firme de detectivi particulari are perspectivele unei afaceri profitabile. Investitiile nu sunt exagerat de mari, totul este sa-ti gasesti clienti. O data cu aparitia legislatiei in domeniu, firmele specializate in acest sector au inceput sa prinda contur.
Una dintre firmele care activeaza in domeniu este INTELIGENT SERVICE Craiova, condusa de un ofiter in rezerva care a lucrat pâna de curând la departamentul de contrainformatii al armatei. Gelu Simescu a trecut in rezerva cu gradul de locotenent-colonel. A fost o perioada profesor, apoi a fost recrutat sa conduca firma, având in vedere experienta sa profesionala in lucrul cu informatiile. Desi are doar sase angajati, firma dispune de o baza materiala sofisticata, aparatura speciala din dotare având o valoare de piata de peste 10.000 de euro, dupa cum afirma directorul Simescu.
Camere video cu infrarosu, unele miniaturale, aparate foto performante, dispozitive de ascultare cu o raza de actiune de pâna la 30 de metri sunt doar o parte din arsenalul aflat in dotarea detectivilor. „Pentru infiintarea unei asemenea firme este nevoie de cel putin 20.000 de euro. Apoi ai nevoie de contracte pentru a-ti amortiza investitia. Noi avem tarife cuprinse intre zece si 30 de euro pe ora. Când vine clientul, facem o evaluare si incheiem un contract. Evident, cheltuielile cu benzina, telefonul etc. le suporta tot clientul“, a afirmat Simescu.
Conditiile de atestare
Trebuie spus ca nu oricine poate desfasura o astfel de activitate. Aspirantii la calitatea de detectiv trebuie sa treaca un examen inainte de a-si lua atestatul de la IPJ Dolj. Pentru aceasta, candidatul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie cetatean român sau al uneia dintre tarile membre UE, sa aiba cel putin studii medii sau sa fi lucrat in structurile de securitate a statului (politie, armata, SRI etc.). Candidatii trebuie, de asemenea, sa fie apti din punct de vedere medical (pentru examen se intocmeste o fisa medicala speciala) si sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni savârsite cu intentie.
De asemenea, candidatii nu trebuie sa activeze in domenii conexe, care au legatura cu munca informativa. Ulterior, candidatii sustin examenul de atestare, care consta intr-o proba scrisa si un interviu. Bibliografia pentru proba scrisa se refera la legislatia in domeniu: Legea nr. 329/2003 – care reglementeaza activitatea detectivilor, Constitutia, probleme de drept penal si civil, legea care reglementeaza functionarea societatilor comerciale si cea referitoare la protectia informatiilor. In urma atestarii, un detectiv particular nu poate desfasura activitati decât in cadrul unei firme autorizate in domeniu sau prin cabinet individual. Activitatile independente in acest sector sunt interzise prin lege. Firma specializata poate desfasura activitati multiple. „Pentru persoanele juridice putem oferi consiliere in ce priveste elaborarea normelor interne privind protectia informativa a firmei, putem instrui personalul.
De asemenea, la cerere si pe baza de contract, putem verifica corectitudinea unor candidati pe care firma doreste sa-i angajeze sau loialitatea fata de firma a unor angajati, precum si a viitorilor parteneri de afaceri ai firmei respective“, a mai spus Gelu Simescu. Alta activitate se refera la persoanele fizice. Nu putini sunt cei care ar vrea sa-si verifice suspiciunile legate de infidelitatea conjugala. Totul costa insa, dar verificarea este facuta de profesionisti. In incheiere trebuie spus ca detectivii nu au voie sa interfereze cu activitatea structurilor informative ale statului. Pot insa colabora cu acestea. „Daca are nevoie, politia sau SRI ne poate solicita anumite date“, a incheiat directorul Simescu.