22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFosta sefa a juristilor din DGFP Dolj, avocat impotriva Finantelor

Fosta sefa a juristilor din DGFP Dolj, avocat impotriva Finantelor

Fosta sefa a Departamentului Juridic din cadrul finantelor doljene, Maria Majina, s-a apucat de avocatura. Si nu oricum, ci reprezentându-i pe cei aproximativ 200 de functionari ai Directiei Judetene a Finantelor Publice Dolj in procesul pe care acestia l-au intentat Ministerului Finantelor pentru plata primelor de vacanta din perioada 2001 – 2005. „La nivelul DGFP Dolj sunt 170 de angajati organizati in mai multe grupuri care au dat in judecata ministerul. Fiecare grup are avocatul lui. Grupul din care fac si eu parte o are avocata pe doamna Majina, careia ii platim un milion de lei fiecare“, a declarat Marin Mateica, liderul de sindicat al functionarilor din DGFP Dolj.


Proaspata demisionara din fruntea juristilor din finante, Maria Majina, a recunoscut ca ii reprezinta pe finantisti in procesul cu Ministerul de Finante. „Este vorba de aproximativ 210 persoane care m-au mandatat sa-i reprezint la proces. Ele m-au contactat pe mine, nu le-am cautat eu. Legea functionarului public nu-mi interzice sa-i apar. In situatia mea mai sunt si alti juristi din tara care au plecat de la stat. Incompatibilitatile se refera doar la personalul de control“, a declarat Majina, intrebata fiind daca isi poate exercita meseria de avocat impotriva statului la care a fost salariata in urma cu doua luni. Aceasta a confirmat si onorariul de un milion de lei pe cap de functionar pe care il percepe pentru serviciile juridice oferite. „E munca mea. Pot sa cer cât vreau. Nu ma imbogatesc din asta. Am plecat din finante ca sa ma linistesc“, a mai spus Majina. Suma pe care o va obtine in urma procesului impotriva Ministerului Finantelor nu este insa de lepadat. Proaspata avocata va câstiga peste 200 de milioane de lei la care s-ar putea adauga alte câteva sute in cazul in care si restul functionarilor din finante se vor decide sa apeleze la serviciile sale.


Functionari in pragul revoltei


Angajatii DGFP Dolj au dat in judecata statul român in ianuarie 2006 si au sanse mari de câstig. La fel au procedat si magistratii carora statul le-a dat retroactiv drepturi salariale de sute de milioane de lei. „Procesul se judeca la Tribunalul Dolj, iar in cazul primului dintre grupuri sentinta a ramas in pronuntare pentru saptamâna viitoare“, a precizat Mateica. Functionarii se pregatesc, de asemenea, sa declanseze si conflictul de munca la nivelul MF. Acestia solicita protectia finantistului si a comisarilor Garzii Financiare in activitatea pe care o presteaza, asigurarea dotarilor necesare desfasurarii activitatii, plata orelor suplimentare, plata primei de vacanta conform Legii nr. 188/1999, introducerea stimulentelor in salariu pentru a evita folosirea acestora drept instrument de santaj asupra functionarului public, promovarea statutului personalului din administratia fiscala si aprobarea Statutului Comisarului Garzii Financiare conform legii. „O decizie finala se va lua joia viitoare la Bucuresti, când se va intruni Consiliul National al Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici «Sed Lex»“, a mai spus liderul de sindicat din DGFP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS