13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO craioveanca incalta trupele NATO

O craioveanca incalta trupele NATO

La 51 de ani, Viorica Medelete conduce o afacere de succes in domeniul industriei incaltamintei, fiind printre putinii producatori din tara de talpi de pantofi din poliuretan. Dupa 20 de ani de munca la stat, ca analist-programator la un centru de calcul, femeia a hotarât sa-si deschida propria firma.


Inceputul anilor ’90 a gasit-o pe Viorica Medelete incercând sa se lanseze in comert, un domeniu prin care mai toti privatii s-au lansat la vremea respectiva. Asa a luat fiinta SC IDEAL W SRL, la care era unic asociat. A desfasurat aceasta activitate „fix trei luni“, dupa cum ne marturiseste, experienta dupa care si-a dat repede seama ca nu aceasta ii era adevarata vocatie. „Nu prea stiam sa fac comert, asa ca nu am scos nici un ban. Urmatoarea idee era sa infiintez o tabacarie. Asa am inceput sa ma interesez de industria incaltamintei. Nu am facut tabacaria, dar am inceput sa produc talpi din poliuretan pentru pantofi. Eram fascinata de talpa «epa», la fel cum era toata lumea la vremea respectiva. Asa s-a nascut ideea“, a povestit Viorica Medelete.


Pentru a incepe afacerea, craioveanca marturiseste ca a facut credite la banca, girând cu „toata averea familiei“. Cu toate ca i-a trebuit mult timp sa le plateasca, creditele au ajutat-o sa faca investitiile initiale: utilaje italiene importate, cladiri, angajati. Chiar astazi, firma implineste 14 ani de la infiintare. In toata aceasta perioada, Viorica Medelete a avut si realizari, dar si necazuri. Spune insa ca a gasit in ea puterea de a o lua de la capat in fiecare zi, cu toate ca in aceasta perioada nu si-a luat niciodata concediu. „Vin la lucru sapte zile pe saptamâna. In fiecare zi mi se pare cumplit de greu, dar gasesc puterea sa o iau de la capat, pentru ca vreau sa las ceva in urma mea. Sunt si perioade foarte grele, in extrasezon. Dupa traditie, românul se incalta de Craciun si de Paste. Câteva luni grupate in jurul acestor date de referinta constituie sezonul, vârful de vânzari. Celelalte sunt extrasezon. In aceasta perioada, lucrul nostru este mai greu. Facem modele, matrite si trebuie sa venim cu noutati in domeniu“, a mai spus Viorica Medelete.


Afaceri cu producatori italieni


Cu toate greutatile, firma a reusit sa se impuna pe piata de profil. A ajuns la o cifra anuala de afaceri de aproximativ 50 de miliarde de lei si a investit aproape un milion de euro in dotari, dupa cum a declarat patroana. Acum, societatea este in expansiune. „In ceea ce priveste productia de talpi, m-am adresat pietei interne. Am asistat la moartea marii industrii de incaltaminte din România. Acum, majoritatea produc in sistem «lohn», pentru straini. Piata mea a devenit una de mici producatori si a trebuit sa confectionez din ce in ce mai multe modele, pentru diversi clienti. Matritele sunt facute dupa intuitia si imaginatia noastra. Am avut nevoie de mai multi ani ca sa fim recunoscuti ca producatori de talpi. Acum avem puncte de lucru deschise la Timisoara, Suceava, unde exista si concurenta in productia de talpi. De asemenea, mai avem puncte de desfacere a marfii la Bucuresti, Sibiu, Râmnicu Vâlcea si Târgu Mures“, a afirmat craioveanca. Printre partenerii de afaceri ai firmei IDEAL W SRL se numara Alpina Reghin, fosta fabrica de stat, acum in proprietatea unui om de afaceri olandez, precum si Medimpact Medias, societate ce produce incaltaminte militara tip NATO. IDEAL W este firma care produce talpile pentru bocancii militari, inclusiv „branturile“ – o talpa intermediara ca accesoriu. „Talpa pentru incaltamintea militara este tot un produs gândit de noi. L-am propus si l-au acceptat. Acum exista o solicitare pentru armata bulgara in ceea ce priveste acest tip de incaltaminte“, a mai declarat Viorica Medelete. Acum patroana asteapta cu emotie intâlnirea cu reprezentantii unei mari firme producatoare de pantofi din Italia, cu care ar putea incheia un contract important. „Avem trei modele de talpa si asteptam sa vina cineva de la ei sa le vada. Noi avem deja opt modele care au fost acceptate de parteneri de afaceri din Polonia“, a precizat aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU