16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSchimbare cu scandal in minerit

Schimbare cu scandal in minerit

Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, a anuntat inlocuirea directorilor generali ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) si ai Complexului Energetic Turceni. Vestea a stârnit mânia presedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care a anuntat ca sisteaza orice colaborare pe plan local cu Partidul Democrat, condus in Gorj de Mantog. Si directorii schimbati au reactionat, nu numai public, dar si in culise, astfel ca miercuri, in jurul prânzului, se vorbea deja ca ordinele de schimbare au fost revocate. De iminenta schimbare a directorilor din minerit si energie se vorbeste de mai bine de o luna, dar presiunile facute pentru schimbare, pe de o parte, si pentru mentinerea acestora, pe de alta parte, au intârziat luarea unei decizii.


Directorii nu stiu sau nu accepta schimbarea


Miercuri, la primele ore ale diminetii, lucrurile pareau destul de clare. Ionel Mantog a anuntat faptul ca ministrul economiei, Codrut Seres, a semnat ordinele de eliberare din functie pentru Tiberiu Trotea, directorul general al SNLO, si Nicolae Simionescu, directorul general al CE Turceni. „Avem si doua propuneri pentru inlocuirea acestora, este vorba despre Daniel Burlan pentru conducerea SNLO si de Dumitru Ilinca pentru CE Turceni“, a precizat Mantog.


Contactat telefonic, Tiberiu Trotea a declarat ca este intr-o delegatie in China si nu a fost informat despre inlocuirea lui din functie. „Mai mult de atât nu am ce comenta. Daca vor ajunge la concluzia ca trebuie sa fiu schimbat, nu este nici o problema“. In schimb, Nicolae Simionescu nu pare la fel de dispus sa paraseasca fotoliul de director. Acesta a declarat miercuri, in jurul prânzului, ca tocmai iesea din sediul Ministerului Economiei si ca „lucrurile sunt mai complicate“. Nicolae Simionescu a recunoscut ca a existat un ordin de schimbare a sa din functie, dar a precizat ca „acesta nu mai e valabil“. Nici el nu a dorit sa spuna mai mult, limitându-se la a mentiona ca „orice ordin poate fi anulat, suspendat, revocat…“.


„Este posibil sa se ia alte decizii, peste capul meu“


In timp ce si alte surse dadeau ca sigura revocarea ordinelor de schimbare a celor doi directori, Ionel Mantog spunea ca nu stie absolut nimic. „Ordinele de schimbare sunt semnate de la sfârsitul saptamânii trecute, dar decizia este luata de o luna, ca urmare a analizarii activitatii acestora. Daca intre timp s-a schimbat ceva, nu stiu. Este posibil sa se ia alte decizii, peste capul meu“, a spus secretarul de stat care are in subordine aceste unitati. „Eu stiu ca astazi (miercuri – n.r.) sau joi trebuie sa se intruneasca AGA pentru CE Turceni, iar in urmatoarele zile cea de la SNLO si se vor numi noile conduceri“, a sustinut Mantog.


Intrebat ce li se reproseaza fostilor directori, Mantog a spus ca acestia nu au respectat programele de restructurare si de modernizare a unitatilor. „Din analizele efectuate s-a ajuns la concluzia ca urmatorii doi-trei ani vor fi extraordinar de dificili pentru aceste unitati. Modul in care au fost abordate in ultimele luni problemele legate de restructurarea de personal sau de intocmirea unor programe de modernizare a utilajelor a fost defectuos“, a mentionat Mantog. Acesta a adaugat ca au fost si alte „aspecte punctuale“, dar pe care nu a dorit sa le comenteze.


Morega invoca „grupuri infractionale“


Cea mai dura reactie a venit insa din partea fostului subprefect Dan Ilie Morega, presedinte al PNL Gorj. Acesta a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca a intrerupt orice colaborare in cadrul coalitiei cu Partidul Democrat. „M-am intâlnit cu Mantog duminica in cadrul coalitiei, dar nu a considerat necesar sa ma informeze cu privire la schimbarea lui Trotea, care este membru PNL“, a spus Morega. In schimb, Mantog sustine ca a discutat acest susbiect cu Morega, având chiar si martori.


„Mantog trebuie sa inteleaga ca mineritul si energia nu sunt mosia lui“, „Trotea s-a inscris in PNL in noiembrie 2004, inainte de câstigarea alegerilor de catre Alianta, in timp ce Mantog lupta alaturi de PSD pentru un judet rosu“, sunt numai câteva dintre parerile exprimate de Morega despre partenerul de Alianta.


Acesta crede ca adevaratul motiv al schimbarii directorilor este acela ca ei „nu au mai raspuns la comenzi care nu vizeaza productivitatea sau eficienta, ci de o cu totul alta natura“. Morega a cerut organelor de cercetare penala „sa identifice daca exista grupuri infractionale organizate in minerit si energie, care de fapt devalizeaza banul statului“. In legatura cu acest ultim aspect, Mantog a spus ca „ramâne de vazut daca grupurile infractionale au actionat pâna acum si de aia ii supara pe unii schimbarea“.


Cine sunt noii directori?


Daniel Burlan este in prezent director tehnic al SNLO. Este inginer mecanic, lucreaza in minerit de la terminarea facultatii, fiind o vreme director mecanic la Lupoaia, in bazinul minier Motru. Dumitru Ilinca este director economic al Exploatarii Miniere Berbesti, dar a ocupat de-a lungul anilor si posturi de conducere in activitatea de productie, cea comerciala si cea de resurse umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU