15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMeditatiile vor fi scutite de TVA

Meditatiile vor fi scutite de TVA

Incepând din 2007, o data cu aderarea României la UE, profesorii vor fi scutiti de la plata TVA-ului pentru veniturile obtinute din meditatii. Propunerea este facuta in conformitate cu legislatia comunitara care prevede ca tranzactiile imobiliare, meditatiile si serviciile publice postale sa fie scutite de taxe si face parte dintr-un proiect de lege al Ministerului Finantelor. Daca acest proiect se va concretiza intr-o lege, meditatiile realizate in anul fiscal 2006 vor fi lipsite de taxe. Cu toate acestea, meditatorii nu vor scapa de plata impozitului pe venit.


„Pentru anul fiscal 2004, la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au fost inregistrati 41 de profesori, care au declarat venituri suplimentare din meditatii in suma totala de 75.000 RON (750 de milioane de lei vechi)“, a declarat Doina Nemtaru, purtator de cuvânt al DGFP Dolj. Astfel, potrivit declaratiilor depuse la DGFP Dolj, in 2004, luând in considerare faptul ca in judet sunt aproximativ 10.000 de cadre didactice, doar unul din 243 de profesori a facut meditatii. Pentru anul fiscal 2005, profesorii trebuie sa depuna declaratiile de venit pâna pe 15 mai, asa ca nu exista inca o situatie clara a acestora.


Nivelul minim al TVA va fi de 9%


Proiectul de lege al Ministerului Finantelor propune ca, incepând din 2007, taxa pe valoare adaugata sa se aplice diferentiat, mai ales ca dupa aderare, ca orice stat membru UE, România va avea posibilitatea de a alege câteva bunuri si servicii pentru care sa impuna un nivel preferential de minimum 5% al TVA. Potrivit proiectului respectiv, nivelul minim al acestei cote va ramâne insa 9% si va fi aplicabil pentru medicamente, proteze, carti, ziare si servicii hoteliere. In afara acestora s-ar mai putea aplica TVA preferential la alimente, alimentare cu apa, transport de persoane, bilete de intrare la spectacole sau evenimente sportive, locuinte sociale, agricultura, servicii sociale, servicii de incinerare, ingrijirea sanatatii, salubrizare sau folosirea bazelor sportive. In ceea ce priveste scutirile de plata totala, acestea nu se vor mai aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate de producatorii agricoli individuali si asociatiile fara personalitate juridica ale acestora. Tot la data aderarii vor disparea si scutirile de TVA pentru construirea de lacase de cult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS