15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRaportul de tara preseaza guvernul sa umble la sacul cu bani

Raportul de tara preseaza guvernul sa umble la sacul cu bani

Peste 14 milioane de lei au fost promise centrelor pentru persoanele cu handicap.


Guvernul promite ca va umbla la fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia sa, pentru a putea fi efectuate reparatii curente si reparatii capitale la un numar cât mai mare de centre pentru persoanele cu handicap.


Guvernul a aprobat proiectul de hotarâre privind alocarea unor sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, prevazut in bugetul de stat pe acest an pentru unele Consilii Judetene si pentru Consiliul Local al sectorului 2. „Noul act normativ elaborat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) face posibila suplimentarea cu banii necesari executarii reparatiilor curente, igienizarii si asigurarea dotarilor pentru un numar de 45 de centre rezidentiale pentru persoanele cu handicap, precum si proiectarea lucrarilor de reparatii capitale la un numar de 14 centre rezidentiale. Costurile proiectarilor pentru reparatiile capitale au fost evaluate la circa 3,1 milioane lei, iar cele de igienizare si dotare la circa 11,7 milioane lei, iar lucrarile incep in cursul acestei luni, urmând sa fie finalizate pâna la sfârsitul lunii mai 2006.


Asigurarea fondurilor necesare realizarii obiectivelor mai sus mentionate reprezinta una din masurile urgente care sunt luate pâna in luna aprilie 2006, când urmeaza sa fie dat publicitatii un nou raport de tara“, precizeaza reprezentantii ANPH.


Aprobarea acestor fonduri „vine in intâmpinarea solicitarilor primite din partea unor Consilii Judetene care administreaza centre rezidentiale pentru persoanele cu handicap“. ANPH sustine ca o alta motivatie a instituirii masurilor de reparatii capitale si igienizare o constituie cresterea calitatii vietii si a serviciilor in aceste centre.


Centrele de asistenta sociala pentru persoanele cu handicap functioneaza in coordonarea metodologica a ANPH si sunt organizate ca unitati fara personalitate juridica, in subordinea Consiliilor Judetene prin Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care le asigura finantarea cheltuielilor.


„Aceste institutii de asistenta sociala pentru adultii cu handicap se gasesc, in cea mai mare parte a lor, in localitati izolate si greu accesibile si au sediul in cladiri vechi, degradate si in majoritate lipsite de utilitati. Intrucât cheltuielile pentru functionarea si intretinerea acestor centre consuma cea mai mare parte a bugetelor locale alocate, pâna in prezent, lucrarile de reparatii capitale si reparatii curente, dotari nu au putut fi efectuate decât in mica masura“, argumenteaza ANPH graba cu care a fost aprobata alocarea de catre guvern a acestor fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS