24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectroputere, o noua strategie

Electroputere, o noua strategie

Societatea Electroputere Craiova nu se lasa privatizata si pace. Dupa repetate incercari esuate, ultima lansare la privatizare s-a facut anul trecut, insa si atunci termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit de patru ori, la solicitarea potentialilor cumparatori, ultima data pentru 17 februarie.


Ieri, guvernul a anuntat ca a revocat oferta de vânzare a actiunilor detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Electroputere Craiova si a optat pentru alta strategie de privatizare a societatii, având in vedere interesul investitorilor de a prelua doar o parte din sectiile uzinei. Decizia a fost aprobata ieri de guvern, printr-o hotarâre care prevede ca potentialilor ofertanti le vor fi restituite integral sumele platite pentru dosarul de prezentare, garantia de participare si taxa de acces in societate. Purtatorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu, a explicat decizia prin situatia economico-financiara dificila a societatii, precum si prin interesul unor investitori de prestigiu „doar pentru anumite module functionale ale Electroputere“.


„Actul normativ initiat de AVAS reprezinta primul pas al schimbarii strategiei de privatizare a Electroputere Craiova“, a spus oficialul guvernamental. Una dintre variantele luate in calcul va fi lansarea la privatizare a companiei din Craiova pe sectiile de productie, toate incercarile precedente bazându-se pe o strategie de trecere in proprietate privata a Electroputere ca intreg.


Cinci potentiali ofertanti au cumparat dosarele de prezentare si urmau sa depuna ofertele finale pâna la 17 februarie. „Firmele care au cumparat dosarele de prezentare sunt Grup Feroviar Român Bucuresti, A5 Invest SRL Caransebes, Grup Energetic Tender, Asociatia Salariatilor Electroputere si firma Bharat Heavy Electricals Ltd. din India“, au declarat surse apropiate procesului de privatizare. Potrivit acestora, o parte din firmele interesate de Electroputere ar fi dorit sa incheie un consortiu care sa preia societatea si sa o divizeze, fiecare dintre investitori urmând sa preia o parte din compania din Craiova.


AVAS a anuntat, in noiembrie 2005, ca doreste sa vânda prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, 78 de milioane de actiuni reprezentând 62,8% din capitalul social al Electroputere.


Societatea din Craiova activeaza in domeniul productiei de motoare, generatoare si transformatoare electrice si are un capital social de 12,4 milioane RON.


Directorul Electroputere, Cornel Mondea, nu s-a aratat entuziasmat de hotarârea guvernului. „Faptul ca s-a oprit privatizarea nu e un lucru bun. Chiar daca se vinde pe bucati, trebuie facute module si studii de fezabilitate, procedura care dureaza câteva luni. Eu si cu domnul Bojenoiu(Aurel Bojenoiu, liderul de sindicat – n.r.) o sa-i facem mâine (astazi- n.r.) o invitatie presedintelui AVAS sa vina la fata locului sa vada cum stau lucrurile“, a declarat Mondea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS