16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele cu datorii blocheaza eliberarea cartilor de munca

Firmele cu datorii blocheaza eliberarea cartilor de munca

La Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj se prezinta zilnic persoane care doresc eliberarea unei noi carti de munca pentru ca au pierdut-o pe precedenta.


La prima vedere, eliberarea unui nou carnet de munca nu pare a fi o treaba prea complicata. Cu toate acestea, persoanele mai putin norocoase pot avea surpriza sa afle ca firma la care au lucrat nu si-a platit darile catre stat si ca perioada in care au fost angajatii societatii respective nu poate fi considerata vechime in munca. „Persoana care a pierdut cartea de munca se prezinta la noi si cere eliberarea uneia noi. ITM are un istoric al contractelor de munca incheiate de-a lungul timpului. Daca angajatorii la care au lucrat si-au platit impozitele catre stat, cel care a pierdut carnetul de munca poate avea unul nou intr-o jumatate de ora. Daca nu, lucrurile se complica si oamenii pierd din vechime perioada in care au lucrat la firma cu probleme“, a spus Silviu Cotiga, inspector- sef al ITM Dolj. In multe cazuri de felul acesta, oamenii, pentru a nu-si pierde vechimea, au dorit sa achite datoriile retroactiv, dar, din pacate, acest lucru nu este posibil.


Luni de plimbari pentru o noua carte de munca


Exista si situatii in care ITM nu are nici o dovada a faptului ca persoana care a ramas fara carte de munca a lucrat acolo unde sustine. De asemenea, se mai poate intâmpla ca societatea angajatoare sa fi dat faliment. „Daca noi nu avem nici o dovada ca o persoana a lucrat intr-o anumita societate, aceasta trebuie sa mearga la arhivele societatii si sa vina cu un act prin care sa dovedeasca faptul ca a lucrat acolo. Cu cât locurile in care a lucrat sunt mai multe, cu atât va dura mai mult pâna la eliberarea actului. Orice firma raspunde unei solicitari intr-un termen de 30 de zile, asa ca se poate ajunge la luni de zile de umblat. In situatia in care nu este gasit nici un act, se poate ajunge in instanta, unde, cu martori, se poate dovedi ca persoana interesata a lucrat la firma respectiva. In cazul firmelor care au intrat in faliment, persoana care nu mai are carnetul de munca trebuie sa mearga la Registrul Comertului, de unde i se pot elibera acte doveditoare“, a mai spus Silviu Cotiga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII