10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSatenii din munti, pânditi de foamete

Satenii din munti, pânditi de foamete

Sute de oameni care locuiesc in catunele de munte de la poalele Retezatului, câstigându-si existenta din agricultura si din comercializarea produselor animaliere, risca sa moara de foame o data cu aplicarea normelor privind integrarea europeana.


Fie ca este vorba despre produsele animaliere ale celor ce cresc turme de oi sau vaci in gospodariile de la munte, fie ca este vorba despre roadele pamântului pe care le vând in pietele din Valea Jiului, sute de precupeti sunt amenintati cu foamea, daca nu vor fi la curent cu ceea ce trebuie sa faca din aceasta vara. Mai sunt putine zile si informarea lor intârzie, asa incât nu exista sanse ca ei sa acceseze fonduri de dezvoltare. „Timpul este foarte scurt, pentru ca din luna iunie a acestui an vor intra in vigoare noi normative ce nu le vor mai permite sa vânda laptele din sticle, brânza sau cartofii asa cum au facut-o de zeci de ani ei si familiile lor. Oamenii acestia vor muri de foame sau se vor descurca doar cu ceea ce produc in gospodarii, pentru ca, daca nu sunt informati la timp, nu au nici o sansa“, a declarat dr. Octavian Popescu, seful Politiei Sanitar-Veterinare din Petrosani.


Reprezentantii Politiei Sanitar-Veterinare vor fi obligati sa verifice modul in care noile normative impuse de UE vor fi aplicate la piata de catre taranii veniti cu carutele din satele de la poalele muntilor, chiar si atunci când acestia isi desfac marfa direct la oamenii din oras, ocolind pietele.


Somaj si exil pentru cei de la sate


Primarii comunelor pe raza carora exista sate intregi cu oameni ce traiesc din ceea ce vând la piata se tem ca vor fi asaltati de si mai multe cereri pentru ajutor social si ca, in scurt timp, satele de la munte vor ramâne pustii. „Daca in 1968, in catunele si satele de la poalele Retezatului, care apartin de comuna Pui – cea mai mare din judetul Hunedoara -, erau 7.800 de oameni, acum mai sunt aproximativ 4.800. In anumite situatii, trasate cu pixul dintr-un birou, oamenii acestia locuiesc in zone aflate in perimetrul parcurilor naturale, al rezervatiilor si ei nu pot nici macar sa taie, de pe proprietatea lor, un pom ca sa faca focul. Ei traiesc din ce vând la piata si avem deja 300 de dosare pentru ajutorul social“, a spus Victor Stoica, primarul comunei Pui.


In aceasta comuna exista doar zece magazine alimentare si câteva gatere, acestea fiind singurele locuri in care satenii pot sa lucreze, altfel decât la munca pamântului sau la cresterea animalelor. Toti acestia sunt condamnati in perioada urmatoare sa ia drumul spre oras sau sa se descurce cu ceea ce produc, indiferent de vreme.


Solutia ar veni de la Sapard


Solutia, in opinia specialistilor, ar putea veni tot de la edili, care in perioada urmatoare ar trebui sa organizeze intâlniri la primarii cu cei din cadrul consiliilor judetene, pentru crearea de programe care sa atraga fonduri de dezvoltare, si cu inspectori care ar trebui sa le explice taranilor ce vor avea de facut. „Oamenii ar trebui sa fie chemati la discutii, iar cei de la aceste birouri ar trebui sa bata cu piciorul aceste locuri de munte, sa evalueze ce cote de productie sunt probabile a se realiza pe fiecare zona si apoi sa stabileasca modul in care sa fie create microferme. Oamenii ar trebui informati, in raport cu ceea ce se constata in teren, despre cât si unde pot vinde. Pentru aceasta insa, va trebui sa fie accesate fonduri Sapard si sa se creeze acele ferme, daca nu, oamenii vor muri de foame“, a afirmat dr. Octavian Popescu.


Pâna acum nici un precupet nu a fost invatat ce trebuie sa faca, iar cei care, din fericire, au ajuns la intâlnirile cu specialistii Regiunii 5 Vest au fost mai mult dezamagiti, pentru ca, spun ei, au aflat cum sa creasca struti si melci, care se cer la export.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS