21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Popeci a cumparat UREX

Craioveanul originar din Gorj, Constantin Popeci, a preluat contra sumei de 125,8 miliarde de lei vechi Uzina de Reparatii – UREX Rovinari, acesta surclasând la licitatie oferta SC SUCCES, condusa de afaceristul Nicolae Sarcina.


Uzina de Reparatii din Rovinari – UREX a fost cumparata contra sumei de 125,8 miliarde de lei vechi de catre Uzina Mecanica din Rovinari (UMR). Actionar important al UMR este omul de afaceri din Top 300, Constantin Popeci, care detine 35% din actiuni. Ceilalti actionari ai UMR sunt opt fosti directori ai UREX, inclusiv ex-liderul de sindicat Vasile Gosa. Cei opt detin fiecare 8,125% din actiuni. UMR s-a ocupat in ultimele luni de continuarea activitatii la UREX, dupa ce a inchiriat uzina, contra sumei de 500.000.000 de lei vechi, de la lichidatorul SIOMAX. Cu toate ca initial muncitorii au privit cu suspiciune initiativa fostilor directori UREX si a liderului de sindicat Gosa, ulterior apele s-au linistit, iar salariatii au fost in cele din urma multumiti ca nu au fost trimisi acasa. La putin timp dupa infiintarea UMR, in activitatea firmei s-a implicat si Constantin Popeci, care a achizitionat 35% din actiunile Uzinei Mecanice Rovinari.


Milionar in dolari


La licitatia care a avut loc ieri la sediul UREX Rovinari s-au prezentat numai trei dintre cei sase competitori care au achizitionat caiete de sarcini. Astfel, la masa din sala de sedinte a uzinei s-au aflat fata in fata reprezentantii SC ROMINEX, SC UMR si SC SUCCES NIC COM SRL. Suma de pornire a licitatiei a fost de 75 de miliarde de lei, la fata locului fiind prezenti o parte dintre principalii creditori, in frunte cu Jeana Marcu, din cadrul Directiei Mari Contribuabili, care functioneaza pe lânga Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).


Licitatia s-a derulat progresiv, fiecare pas reprezentând câteva sute de milioane de lei. Când licitatia a ajuns la 93 de miliarde de lei, SC ROMINEX s-a retras, delegatul firmei, Dan Vâlceanu, fiul fostului subprefect de Gorj, Eugen Vâlceanu, declarând ca si asa depasise cu mult posibilitatile ROMINEX.


In cursa pentru UREX au ramas SC SUCCES si UMR, insa lucrurile au inceput sa devina clare când societatea la care este actionar Popeci a inceput sa liciteze câte zece si chiar 20 de pasi, suma crescând de la un minut la altul. Directorii lui Nicolae Sarcina au tinut permanent legatura telefonic cu acesta, iar in cele din urma au anuntat ca se retrag.


Promisiuni din partea noului patron


Constantin Popeci nu si-a ascuns deloc satisfactia, in urma câstigarii licitatiei, cu toate ca a oferit 50 de miliarde de lei vechi peste cele 75 de miliarde de lei vechi, care i-au fost refuzate lui Sarcina anul trecut. ANAF a considerat ca poate scoate mai multi bani pe UREX, pentru a recupera macar o parte din cele 900 de miliarde de lei vechi pe care ii are de recuperat de la Uzina din Rovinari. „A fost o licitatie cinstita si corecta. Am licitat atât, pentru ca imi este drag acest colectiv. Au câstigat si creditorii, si salariatii, si toata lumea. Am luat in Craiova o firma unde se faceau doua greve pe saptamâna si am adus-o pe locul 24 in top 50. Sper ca asa se va intâmpla si cu UREX. Si faptul ca sunt din Gorj a reprezentat un motiv sa ma implic la UREX. Uzina va lucra si se va dezvolta. Exista potential uman. La industrie ma pricep si vom face industrie“, a declarat Popeci. Patroana SIOMAX, Mariana Somnea, a precizat ca nu exista motive pentru a fi facute contestatii si ca licitatia a fost adjudecata. Somnea s-a declarat multumita de pretul obtinut, sustinând ca noul proprietar va trebui ca vireze banii in 30 de zile, perioada in care se va face si transferul activelor si vor fi intocmite actele. UREX are in prezent 600 de angajati si contracte de zeci de miliarde de lei, dupa cum a precizat Vasile Gosa, unul dintre actionari. De precizat ca UMR va prelua UREX curata, fara datoria de 1.100 de miliarde de lei vechi.


Licitatie si la GRIMEX


SC GRIMEX SA, alta uzina de reparatii din Gorj, care a avut un destin similar cu al UREX-ului, va fi scoasa la licitatie pe 3 martie. Suma de pornire a licitatiei este de 230 de miliarde de lei, fara TVA. Daca la UREX s-a reusit mentinerea salariatilor in câmpul muncii, la GRIMEX toata lumea a fost concediata, lichidatorul BNP Consult Craiova „ferecând“ portile unitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII