10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul scumpeste mobila

Guvernul scumpeste mobila

Din acest an, agentii economici din industria lemnului sunt obligati de guvern sa plateasca o dubla taxa de mediu de câte 3% din valoarea de cumparare a lemnului, respectiv de vânzare a cherestelei obtinute prin prelucrarea acestuia. Analistii economici apreciaza ca firmele din acest sector vor reactiona prin scumpirea produselor finite vândute pe piata.


Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 196/2005, publicata la sfârsitul anului trecut, din 2006 agentii economici care cumpara masa lemnoasa pe picior trebuie sa plateasca in plus o taxa de 3% din valoarea de achizitie a acesteia, catre fondul de mediu.


Taxarea se face separat, dupa adjudecarea prin licitatie a lemnului. Factura trebuie platita directiilor silvice, care, ulterior, vireaza banii direct in conturile administratiei fondului de mediu.


Directorul tehnic al Directiei Silvice Dolj, Florian Popa, spune ca in 2006, numai din vânzarea cotei de masa lemnoasa pusa la dispozitie de Romsilva, institutia si agentii economici cumparatori ar trebui sa vireze la fondul de mediu circa 3,9 miliarde de lei vechi.


„Pentru acest an, noi putem sa taiem o cota de 200.000 de metri cubi de lemn, din care 140.000 de metri cubi – lemn pe picior vândut prin licitatie agentilor economici, iar 60.000 de metri cubi – exploatam noi si vindem mai departe. La un pret mediu de 650.000 de lei pe metrul cub de lemn, incasarile ar trebui sa se ridice la circa 130 de miliarde de lei vechi“, a declarat Popa. Proportional, Directia Silvica Dolj ar trebui sa obtina din exploatarea in regim propriu si vânzarea lemnului aproximativ 39 de miliarde de lei, din care 3%, adica circa 1,17 miliarde de lei vechi, ar trebui sa-i vireze in fondul de mediu. De partea cealalta, veniturile din vânzarea pe picior a lemnului s-ar ridica la circa 91 de miliarde de lei. La aceasta suma, agentii economici trebuie sa plateasca in plus pentru fondul de mediu peste 2,7 miliarde de lei vechi.


O taxa, doua taxe…


Aceasta nu este insa singura taxa pe care trebuie sa o plateasca procesatorii de cherestea. Potrivit aceleiasi ordonante de guvern, pentru prelucrarea lemnului, acestia trebuie sa achite inca o taxa de 3% din valoarea de vânzare a produselor obtinute. Practic, daca o societate cumpara lemn pe picior de la directiile silvice si apoi il prelucreaza trebuie sa plateasca statului câte 3% pentru fiecare operatiune. Specialistii in piata sustin ca firmele din domeniu vor cauta sa amortizeze aceasta dubla taxare prin includerea ei in pretul produselor finite vândute populatiei. Acestia sustin ca preturile mobilei realizate din lemn masiv si pretul parchetului ar putea sari cu 7-10% pretul in perioada urmatoare. In opinia specialistilor, prin dubla taxare procesatorii de lemn nu vor mai fi incurajati in prelucrarea superioara a lemnului, deoarece, cu cât creste gradul de prelucrare cu atât produsul finit este mai scump.


Pareri impartite


In legatura cu cresterea preturilor la unele produse finite, parerile sunt impartite. Spre exemplu, Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM), principala asociatie patronala din Craiova, sustine ca preturile nu vor creste cu mai mult de sapte procente din cauza acestei taxe. „Industria lemnului ocupa un loc fruntas in economia româneasca, fiind printre primele trei pe tara. Inca o taxa dezavantajeaza firmele, care se vad nevoite sa o compenseze prin cresterea preturilor. Eu cred ca preturile la produsele finite vor creste cu 5-7%. Totusi, nu este criza de mobila pe piata româneasca, astfel ca fabricile de profil o sa mai lase din profit pentru a-si putea vinde marfa. Preturile produselor finite vor fi reglate de piata“, a spus Cristea. La rândul lor, unii dintre producatorii de mobila din Craiova sustin ca majorarea preturilor la aceste produse nu va fi atât de vizibila, deoarece majoritatea mobilei este confectionata, la ora actuala, din foi de pal importat. Conform acestora, preturile nu ar trebui sa creasca cu mai mult de 1,5-2%. Aceasta si pentru ca pretul de achizitie al cherestelei de la furnizori nu ar conta decisiv in stabilirea pretului de piata al produsului finit. „In prezent, majoritatea mobilei de la noi se fabrica din foi de pal, care, in cea mai mare parte, este importat. In România avem o singura fabrica de pal. O crestere la produsele finite s-ar putea vedea la cele realizate din lemn masiv, dar nu prea mare. In pretul de piata, pretul materiei prime conteaza in proportie de o treime. Doua treimi le reprezinta alte costuri, de regie si manopera“, a declarat Danut Aribasoiu, patronul SC ARI’S SRL Craiova, producator de mobila. De aceeasi parere a fost si Victoras Vaduva, patron la SC MOBIMAR SRL Craiova. „Cu mai mult de 1,5% nu are cum sa creasca pretul mobilei. Sunt alte cheltuieli care conteaza in stabilirea pretului final. Cred ca aceasta taxa o sa se resoarba pe parcurs, astfel ca nu o sa influenteze prea mult pretul produsului finit“, a precizat Vaduva. Cum parerile sunt impartite, ramâne de vazut care va fi realitatea de pe piata.


Taxe de mediu de 1.454 de miliarde


Analistii economici apreciaza ca in 2006, din taxa de mediu in ceea ce priveste industria lemnului, s-ar putea aduna 1.454 de miliarde de lei vechi. La circa 15 milioane de metri cubi de lemn pe care il vinde Romsilva, taxa de mediu ar trebui sa se ridice la aproximativ 371 de miliarde de lei vechi. Suma s-a calculat la un pret mediu de 780.000 de lei vechi pe metrul cub de lemn pe picior. La aceasta suma s-ar adauga taxele strânse din vânzarea cherestelei rezultate in urma prelucrarii lemnului. La aproximativ opt milioane de metri cubi de cherestea rezultata si un pret mediu de 4-4,5 milioane de lei vechi pe metrul cub de cherestea, taxa de mediu ar trebui sa se ridice la aproximativ 1.083 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS