13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMedicii pensionari ramân fara „urmasi“

Medicii pensionari ramân fara „urmasi“

Locurile de munca ramase vacante dupa pensionarea medicilor vârstnici risca sa ramâna neocupate. Din cauza salariilor foarte mici, absolventii de medicina prefera sa-si gaseasca alta meserie decât sa lucreze la tara.


Patru cadre medicale din Dolj care au implinit vârsta de pensionare va trebui sa renunte la posturi de luna viitoare. In baza Ordinului 27/30.01.2006 si Ordinului 30/11.01.2006 ale ministrului sanatatii, medicii fara grad didactic sunt obligati sa iasa la pensie la implinirea vârstei de 65 de ani, iar cei care au grad didactic, la 70 de ani.


Potrivit conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, in judet sunt doar patru cazuri de medici care au implinit vârsta de pensionare: prof. dr. Florea Purcaru, seful Clinicii ATI de la Spitalul de Urgenta Craiova, dr. Mihai Kosinski din cadrul Sectiei de pneumoftiziologie de la Poiana Mare, dr. Mihai Amzulescu – medic radiolog si dr. Ana Ionescu, ambii de la Spitalul din Bailesti. Acestia va trebui sa renunte la posturile detinute, chiar daca, in unele cazuri, nu exista deocamdata inlocuitori.


Concurs fara candidati


Posturile ramase vacante prin pensionarea celor patru cadre medicale vor fi scoase la concurs in perioada urmatoare, insa abia atunci vor incepe sa apara problemele. Directorul DSP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, sustine ca pur si simplu medicii, in special cei tineri, nu se ingramadesc sa candideze, mai ales daca locul de munca nu este in Craiova. „Dr. Amzulescu, de la Bailesti, a implinit de mult vârsta de pensionare, dar nu am reusit sa-i gasim inlocuitor. Postul a fost scos la concurs pâna acum de trei ori si nu s-a prezentat nimeni“, a spus Mogos.


Directorul DSP Dolj a spus ca nu este un caz singular. Nici postul de medic anestezist de la Spitalul din Filiasi nu a putut fi ocupat pâna acum, desi a fost scos la concurs de doua ori. Si astfel de exemple sunt multe, cel mai putin cautate fiind posturile de medici de familie. „Nimeni nu-si doreste sa lucreze intr-un cabinet darapanat sau intr-un spital cu tot felul de probleme materiale pentru un salariu care nu-i ajunge nici sa plateasca naveta. In plus, medicul trebuie sa faca prea multe lucruri care nu au nici o legatura cu profesia: sa faca situatii, sa sape prin gradina, sa cumpere lemne pentru cabinet etc. Nici nu-i de mirare ca in ultima vreme tot mai multi absolventi aleg sa renunte la profesie pentru alta mai bine platita“, considera directorul DSP Dolj.


Solutii


Conducerea DSP Dolj sustine ca in localitatile in care nu sunt medici de familie se vor organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi. Totodata, in Craiova s-a constatat ca numarul medicilor de familie este prea mare. Pentru normalizarea situatiei, DSP Dolj a decis ca o parte din posturile ramase vacante dupa pensionarea medicilor titulari sa fie desfiintate. Pentru posturile de medici specialisti vor fi organizate in continuare concursuri,


Cauze


Absolventi de medicina sau tineri medici interesati de o „cariera“ la tara nu prea exista pentru ca nu exista nici stimulente financiare. Pentru un medic specialist, grila de salarizare intr-un domeniu neclinic se incadreaza intre cinci si opt milioane de lei, la care se adauga diverse sporuri.


 iar pâna la ocuparea lor vor fi detasate cu serviciul cadre medicale din alte localitati. „Pentru postul de radiolog de la Bailesti am delegat un specialist de la Craiova, care se duce acolo de doua ori pe saptamâna. Nu este cea mai buna solutie, dar deocamdata nu avem alta“, a mai spus Mogos, care este de acord cu faptul ca in astfel de cazuri singura tentatie pentru un medic ar putea-o reprezenta un salariu decent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU