10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTermocentrala Turceni se modernizeaza

Termocentrala Turceni se modernizeaza

Complexul Energetic Turceni are nevoie de peste 370 de milioane de euro pentru modernizarea grupurilor energetice 3 si 6 ale termocentralei. Daca 70 de milioane de euro pot fi asigurate din surse proprii, diferenta va fi obtinuta pe baza unui imprumut extern, pentru care se solicita acordarea de garantii guvernamentale.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat proiectul de hotarâre de guvern privind garantarea unui imprumut in limita sumei de 300.946.806 euro, contractat de Societatea Comerciala Complexul Energetic Turceni SA. Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului, urmând sa fie supus spre aprobare in guvern.


Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Finantelor Publice garanteaza in proportie de 80% imprumutul, precum si dobânzile, primele de asigurare, comisioanele si alte costuri aferente. Rambursarea imprumutului se va face din resursele financiare proprii ale Complexului Energetic Turceni.


Modernizarile, finalizate in sase ani


Reabilitarea centralelor termoelectrice care au echipamente si tehnologii invechite este un obiectiv asumat de România in vederea integrarii in Uniunea Europeana. In „Foaia de parcurs in domeniul energetic din România“ se prevede functionarea in continuare a SC Complexul Energetic Turceni SA, cu reabilitarea grupurilor energetice 3 si 6.


Reabilitarea celor doua grupuri energetice este conditionata direct si de proiectul de reducere a poluarii care este finantat de Banca Japoniei de Cooperare Internationala (JBIC).


Valoarea totala a investitiei este de 371.236.066 de euro, doar o mica parte putând fi sustinuta din surse proprii. Puterea electrica instalata a blocurilor energetice 3 si 6 este de 660 MW, iar durata de realizare a investitiei este estimata la 72 de luni. Volumul de energie electrica livrata va fi de 4.044.000 MWh/an, la un cost de 1.200.250 de lei/MWh. Durata de recuperare a investitiei din profit si amortismente este de sapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS