10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacere de zece milioane de euro pornita cu imprumuturi bancare

Afacere de zece milioane de euro pornita cu imprumuturi bancare

Olteanul Claudiu Nicolita a absolvit Facultatea de automatizari si calculatoare in 1994, dar norocul i-a surâs nu in domeniul sau de activitate, ci intr-unul total diferit. La ora actuala, gestioneaza o afacere de zece milioane de euro in domeniul prelucrarii carnii de pasare, detinând o ferma moderna si un abator in comuna Bucovat, la câtiva kilometri de Craiova. Totul a inceput dupa terminarea facultatii, când, impreuna cu doi colegi din scoala, s-a apucat de comert…


Craioveanul Claudiu Nicolita isi aminteste cum s-a apucat de afaceri imediat dupa terminarea facultatii, fara sa lucreze macar o ora pentru altcineva. „In 1994, am infiintat firma impreuna cu doi colegi de facultate. Aceiasi cu care am fost coleg in liceu. Ne-au mai ajutat parintii, insa primii bani i-am luat din banci, pentru care am girat cu apartamentele. Asa s-a nascut SC FELVIO PROD SRL. Prima data ne-am apucat de comert. Toata lumea facea asa ceva atunci, comertul era in voga. Am deschis un butic, apoi standuri in centrele comerciale. Ulterior, ne-am extins la distributie de produse alimentare. Imi amintesc ca la un moment dat ambalam zahar, distribuiam ulei si bere (Stella Artois)“, s-a destainuit Claudiu Nicolita.


Olteanul marturiseste ca in vremea aceea se câstiga destul de bine din comert, cu toate greutatile intâmpinate pe parcurs. In 1998, când firma a strâns suficienti bani, a cumparat cinci hale de câte 1.000 de metri patrati, care au apartinut Avicola Bucovat, iar patronii au decis sa treaca la productie. In spatiile cumparate, au fost amenajate crescatoriile de pui si abatorul. Recent, acesta din urma a fost modernizat cu ajutorul unor fonduri SAPARD. „In ferma putem creste anual in jur de 800.000 de pui. Pentru abator, ne-am dotat cu o linie tehnologica moderna, importata din Olanda, care poate procesa pâna la 1.000 de pui pe ora. Practic, in doua ture, productia poate ajunge pâna la 16.000 de pui pe zi. In 2005, abatorul a fost modernizat complet cu fonduri europene. Am câstigat un proiect SAPARD in valoare totala de 1.320.000 de euro, din care firma a contribuit cu jumatate din suma. Jumatatea noastra de fonduri am imprumutat-o de la banca. Este singurul abator de carne de pasare din zona“, a mai spus Nicolita.


„Puiul oltenesc“, marca inregistrata


Pentru ca dotarile ii permit, firma se pregateste sa exporte produsele sale, fiind in stadiul de obtinere a licentei in acest sens. Patronatul apreciaza ca in iunie 2006 primele produse FELVIO vor ajunge pe piata europeana. „Marca noastra este «Puiul oltenesc», inregistrata la OSIM. Producem in jur de 500 de tone de carne pe luna, in conditiile in care cele mai mari abatoare de pasari din tara au o productie de circa 2.000 de tone. Productia este punctul nostru forte pe piata. Ca si parteneri de afaceri, ii pot enumera pe cei de la METRO, SELGROS, KAUFLAND, BILLA, CORA, CRIS TIM sau CAMPOFRIO“, a mai precizat patronul oltean.


Pe viitor, Claudiu Nicolita pregateste un al doilea proiect SAPARD – „Modernizarea fermei de pasari“ – in valoare totala de 1.250.000 de euro. Toata investitia de la Bucovat, patronatul o estimeaza la aproximativ cinci milioane de euro. Firma are 280 de angajati si o cifra anuala de afaceri de circa 360 de miliarde de lei, adica zece milioane de euro.


Om realizat acum, patronul Nicolita isi aduce aminte cât de greu i-a fost la inceput.


„Am avut curaj sa ne apucam de aceasta afacere. Pâna ne-am stabilizat a fost foarte greu, pentru ca firma avea la inceput un grad mare de indatorare. De multe ori, in acesti ani, am avut momente in care nu credeam ca voi reusi“, a incheiat patronul firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS