25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDepozitul de gaze de la Ghercesti-Dolj a devenit prioritate nationala

Depozitul de gaze de la Ghercesti-Dolj a devenit prioritate nationala

Pâna in 2007, România isi va dubla capacitatea de stocare, de la trei la sase miliarde de metri cubi de gaze. Unul dintre punctele-cheie este depozitul de la Ghercesti, investitie evaluata la 32,4 miliarde de lei.


Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va aloca in acest an 28 de milioane de euro pentru proiecte privind dezvoltarea depozitelor subterane de gaze. Pâna in 2007, România intentioneaza sa-si dubleze cantitatea de gaze naturale stocate, de la trei la sase miliarde de metri cubi, pentru a putea suporta cu succes situatiile de criza cum a fost cea recenta, declansata de Rusia prin intreruperea livrarilor catre Ucraina. La ora actuala, 40% din necesarul de consum al României este importat din Rusia. In cadrul ultimei sedinte de guvern, executivul a prezentat un document privitor la marirea capacitatilor de stocare. Proiectul cuprinde doua coordonate prioritare. Prima se refera la intensificarea ritmului de dezvoltare a capacitatilor extinse, in timp ce a doua priveste crearea de noi depozite, in zonele in care se inregistreaza disfunctionalitati in alimentarea populatiei in conditii de siguranta. Capacitatea de inmagazinare a României a urmat in ultimii ani un trend ascendent, atingând, in cursul lui 2005, la sfârsitul ciclului de injectie, o valoare de 3,084 miliarde de metri cubi. Aceasta valoare asigura un grad de siguranta de 17 procente in alimentarea cu gaze a consumatorilor, comparativ cu valorile de peste 25% practicate in tarile Uniunii Europene.


OMV-Petrom si Rompetrol, cooptate in plan


Societatea Romgaz SA a realizat pâna acum consolidarea a 25 de sonde pe depozitele Ghercesti si Bilciuresti, instalatii de suprafata pe depozitul Balaceanca, forajul a trei sonde noi pe structura Ghercesti. De asemenea, s-a contractat proiectarea depozitului Ghercesti, in valoare de 900.000 de euro, si s-a pus in functiune statia de uscare cu trietilenglicol Botorca pentru uscarea gazelor din depozitul Cetatea de balta. Valoarea investitiilor Romgaz in proiect a fost de 52.828.000 RON. In cadrul aceluiasi program, Romgaz SA si The Rompetrol Group MV au semnat, in noiembrie 2005, un memorandum de intelegere referitor la elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de inmagazinare subterana in zacamântul Margineni. Alte proiecte in domeniu sunt cele de prefezabilitate detinute de Petrom Group OMV vizând posibilitatea dezvoltarii unor capacitati de inmagazinare de aproximativ 640 de milioane de metri cubi, pe structurile Piscolt si Boldesti. Investitia estimata, aferenta celor doua depozite, este de aproape 80 de milioane de dolari, cu o perioada de realizare de trei, respectiv cinci ani. Obiectivul acestor proiecte este livrarea unor cantitati de gaze pe piata interna care sa acopere cererea de gaze in perioada de consum maxim. Referitor la posibilitatea crearii depozitului de gaze naturale de la Ghercesti, la câtiva kilometri de Craiova, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat: „Din punctul nostru de vedere, este bine ca se intâmpla ceva pozitiv in Dolj. Din câte stiu eu, din acest proiect are de câstigat Craiova, in perioadele de vârf ale consumului de gaze. In al doilea rând, depozitul poate ne ajuta sa alimentam si cele doua magistrale de gaze pe care le avem in proiect pentru sudul judetului“.


Supliment de gaze din productie interna


Producatorul român de gaze naturale Romgaz SA a suplimentat cu 1,3 milioane de metri cubi productia zilnica, la solicitarea Ministerului Economiei si Comertului. Astfel, productia zilnica a crescut la 19,3 milioane de metri cubi de gaze naturale. România are un consum zilnic de gaze naturale de 70 de milioane de metri cubi, suplimentarea Romgaz reprezentând 1,86% din consumul total inregistrat in tara. Productia suplimentara poate asigura gazele naturale pentru aproximativ 130.000 de centrale termice de apartament, care au un consum zilnic de zece metri cubi. Ministerul Economiei are in vedere reducerea dependentei României de gazele rusesti, prin cresterea productiei interne de gaze naturale si prin diversificarea surselor de import. Cel de-al doilea mare producator de gaze naturale din tara, Petrom, este asteptat ca in zilele urmatoare sa-si prezinte propunerea de suplimentare a productiei interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS