16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScumpirile dau dureri de cap populatiei

Scumpirile dau dureri de cap populatiei

Nici nu a inceput bine anul si craiovenii sunt nevoiti sa bage mai adânc mâna in buzunar. Astfel, in timp ce salariul minim pe economie va creste in 2006 cu 200.000 de lei vechi, ajungând la 3,3 milioane de lei, iar alocatiile pentru copii cu zece mii de lei, preturile vor cunoaste o adevarata explozie.


Cea mai mare scumpire anuntata este cea a gazelor naturale, al caror pret s-a majorat, de la 1 ianuarie, cu aproximativ 17%, ca urmare a cresterii pretului gazului din import, de la 250 de dolari/mia de metri cubi, la 285 de dolari. Dezavantajate vor fi in special persoanele care locuiesc la bloc si au centrala termica, care vor plati, in medie, cu aproximativ 260.000 de lei mai mult, comparativ cu cei care folosesc gazul doar la aragaz, unde factura va creste cu 17.000 de lei. Cei care locuiesc la casa vor plati pentru incalzire cu 500.000 de lei mai mult.


Observatorii economici apreciaza ca pretul gazelor naturale va mai fi majorat si in luna aprilie, cu 8-9%, si in iulie, cu 4-5%. Pe lânga cresterea pretului la gaze, si energia electrica se scumpeste cu 1,85%.


Transportul si mâncarea, tot mai scumpe


Si calatoriile cu trenul vor fi mai scumpe, având in vedere ca guvernul a adoptat in 2005 o strategie potrivit careia tarifele pentru transportul feroviar vor creste trimestrial, in medie cu 5 pâna la 7%, in perioada septembrie 2005 – decembrie 2007. La acestea se adauga majorarile influentate de rata inflatiei.


Craiovenii nu vor scapa insa asa de usor, deoarece pentru 2006 se preconizeaza scumpiri la pâine (10%), imbracaminte (5%), alcool (4-5%). Din iulie 2006 se prevad majorari si la pretul tigarilor, ca urmare a maririi accizelor si posibilitatii introducerii unui pret minim de un euro pe pachet. Din punctul de vedere al alimentelor, craiovenii vor putea sta deocamdata linistiti, deoarece pretul carnii de porc si de pasare nu va creste prea curând, din cauza slabei absorbtii a pietei si a importurilor masive.


„Nivelul nostru de trai este mult mai scazut“


Scumpirile anuntate pentru 2006 au stârnit deja reactia negativa a populatiei. Un scurt sondaj de opinie realizat ieri, de reporterii GdS, arata ca oamenii vad viitorul tot mai sumbru. S-au resemnat, obisnuiti cu majorarile repetate ale facturilor. Cel mai greu o duc pensionarii, care dupa ce-si platesc datoriile nu mai au bani nici sa-si cumpere o haina noua.


Simona Coaca, 40 de ani, economist. „Nu e usor. Multa lume nu are serviciu. Pâna acum nu am primit nici o indexare, ca sa nu mai vorbim de restructurari. Ei vor sa tina pasul cu Occidentul, dar nivelul nostru de trai este mult mai scazut“.


Ionela Râzgâitu, 38 de ani, vânzatoare: „E greu de tot. Mereu avem datorii. Niciodata nu poti sa stai linistit pentru ca mereu ai câte ceva de plata. Bani de haine nu ramân, ca n-au de unde. De-abia i-am dat fetei 500.000 de Sarbatori“.


Tita Deliu, 59 de ani, pensionara: „E foarte greu. Eu sunt pensionara. Daca pâna acum au ajuns cu greu, acum nu mai ajung deloc. Nu se prevede o viata buna. Marirea la pensii e nesemnificativa, un fel de frectie la picior de lemn“.


Viorel Burtea, 72 de ani, pensionar: „Vai de noi! Din 3,8 milioane de lei, dupa ce platesti intretinerea la bloc si celelalte servicii (televiziune, telefon), abia daca mai ramâne un milion de lei. «Sa traiti bine!», zice domnul Basescu. Pentru noi e insa greu. Din ce in ce am luat-o pe tobogan in jos. Am impresia ca asteapta ca noi, pensionarii, sa dam ortul popii, sa nu ne mai plateasca pensia“.


Dorel Ghita, 41 de ani, administrator: „Trecem usor peste ele, ca ne facem ca nu le vedem. Inainte puteai sa-ti iei o casa, sa faci un concediu, dar nu puteai sa iesi din tara. Acum poti sa iesi, dar nu ai cu ce“.


Mirel Stoian, 30 de ani, gestionar-vânzator: „Ma descurc ca toata lumea. Salariul e in functie de vânzare, dar toata lumea trebuie sa plateasca utilitatile, n-ai ce face“.


Dumitru liescu, 88 de ani, pensionar: „Imbracaminte noua nu mai cumparam, ca nu avem ce face cu ea. Trebuie sa platim celelalte: intretinere, medicamente. Mâncarea… când n-avem bani, facem cartofi, ciorba de cartofi. La recalculare nu am primit nimic“.


Scumpirile din 2006:


– gaze naturale 17%


– energie electrica 1,85%


– pâine 10%


– imbracaminte 5%


– alcool 4-5%


– CFR 5-7%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU