Acasă Bani & Afaceri Gazprom a reluat livrarile catre clientii europeni

Gazprom a reluat livrarile catre clientii europeni

-

Dupa doua zile de tensiuni, Rusia a reluat la capacitate maxima furnizarea de gaze catre consumatorii europeni, astfel ca acestia sa nu aiba de suferit in urma diferendului cu Ucraina.


Compania Gazprom sustine insa ca Ucraina continua sa fure din conducte. Conducerea gigantului rusesc a anuntat ca va suplimenta livrarile cu 95 de milioane de metri cubi, adica exact cantitatea despre care Moscova afirmase ca ar fi fost sustrasa de la Kiev. In urma acestei decizii, Austria si Ungaria au confirmat ca pe teritoriul lor presiunea la gaze revine la normal. Potrivit agentiei Itar-tass, presedintele ucrainean Victor Iuscenko i-ar fi spus omologului sau polonez ca livrarile catre clientii europeni au reintrat in normal. Dupa declansarea crizei, tari ca Polonia, Ungaria, Austria, Franta, Croatia, Slovacia si Italia au anuntat reduceri ale presiunii gazului de pâna la 50%. Si in România, cantitatea zilnica de gaz importata din Rusia scazuse cu 25%. Conducerea Gazprom a acuzat in ultimele zile Ucraina ca ar fi sustras circa 100 de milioane de metri cubi de gaze din conducte, in valoare de peste 25 de milioane de dolari. Kievul a negat insa acuzatiile si a avertizat ca va prelua gaze din conductele care tranziteaza tara daca temperaturile vor scadea sub zero grade. Scandalul dintre Rusia si Ucraina s-a declansat dupa ce compania Gazprom a impus Kievului un pret de patru ori mai mare la gaze incepând de la 1 ianuarie 2006, motivând ca si ceilalti europeni platesc la fel.

ȘTIRI VIDEO GdS

Google publică rapoarte detaliate privind deplasarea persoanelor

Google a publicat, astăzi, o primă versiune a rapoartelor privind mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19. Aceste rapoarte oferă date privind schimbările în mobilitatea...